Datum objave: 11. Srpanj 2019

Impol grupe žali zbog gašenja mostarskog Aluminija,ali posljedica nema jer su se na vrijeme snašli za sirovinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju neće se ni na koji način negativno odraziti na proizvodnju Impol - TLM -a, potvrdili su u Upravi Impol grupe.

" Sa žaljenjem pratimo razvoj događaja u Aluminiju Mostar. Aluminij iz Mostara činio je oko 20 posto u ukupnoj sirovini koju koristimo Slijedili smo načelo da prihvaćamo isporuke sve dok su pouzdane. Tako je proteklo poslovanje s mostarskom elektrolizom u prvoj polovici godine. Nakon problema s likvidnošću i posljedično, zaustavljanja opskrbe, ne samo električnom energijom, nego i koksa i glinice, elektroliza i ljevaonica u Mostaru se zaustavlja. Srpanjske nepotpune zalihe u grupi Impol ćemo uspjeti premostiti pomoću vlastitih ljevaoničkih izvora. Za kolovoz i do kraja godine uspjeli smo osigurati dodatnu nabavu s provjerenim europskim dobavljačima valjačkih blokova, tako da će proizvodnja u Impol – TLM -u proteći neometano", priopćio je danas Tomaž Smolar, direktor Odjela valjaonice u grupi Impol.

 

Naime nakon vijesti o zatvaranju tvornice Aluminij u Mostaru u Šibenik use nametnulo pitanje kako će to utjecati na Impol - TLM jer se zna da je bivši TLM bio pupčanom vrpcom vezan za tu tvornicu u kojoj hrvatska država ima 12 posto udjela u vlasništvu. Smatralo se da je ta proizvodnja u Mostaru od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

 

Po “nerealno niskim” cijenama HEP je u to vrijeme prodavao struju šibenskom TLM-u, koji ju je prosljeđivao mostarskom Aluminiju od kojeg je zauzvrat povoljnije dobivao sirovinu. Aluminij Mostar je bio u vrijeme kada je TLM preuzeo holding domaćih tvrtki jedna os suvlasnika šibenske tvornice no s vremenom se ta veza izgubila, a Impol grupa je očito pratila situaciju s tom mostarskom tvornicom i osigurala načine kako premostiti nabavu sirovine bez koje su ostali njezinim gašenjem.

 

Tvornica je ugašena jer je ostala bez napajanja električnom energijom, što znači, kako kažu stručnjaci, propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje. Činom isključenja struje su prestali s radom tehnološki izuzetno zahtjevni pogoni te fabrike, koji se inače gase dva mjeseca i to je proces koji košta oko 25 milijuna eura, kako su ranije istakli iz Aluminija.

 

Do isključenja struje Aluminiju - zbog dugovanja od više stotina milijuna maraka - trebalo je doći nekoliko puta prethodnih mjeseci, ali je svaki put odgađano.
Aluminij je 2017. godine bio najveći pojedinačni izvoznik iz BiH, a prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH izvezli su skoro 180 milijuna eura. Oko 900 radnika zaposleno je u Aluminiju. Procjenjuje se da više desetina tisuća ljudi direktno ili indirektno zavisi od Aluminija, uključujući i firme koje surađuju s tom nekada uspješnom kompanijom.

 

Vlada Federacije BiH i mali dioničari vlasnici su po 44 posto udjela, dok 12 posto udjela u vlasništvu ima Hrvatska.
Za petak je najavljena izvanredna sjednica Vlade FBiH o Aluminiju. Prema informacijama koje je od federalnog premijera Fadila Novalića radnicima Aluminija prenio gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, jedna kompanija iz Velike Britanije te jedna iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresirane su za privatizaciju Aluminija.

Iz kategorije: Vijesti