Datum objave: 10. Srpanj 2019

Šupe proziva župana Pauka zbog izjave da su mu "vezane ruke" za rješavanje problema zagađenja u kninskim lagunama

Diana Ferić
Diana Ferić

Izjava Gorana Pauka, šibensko - kninskog župana da je nemoćan kada je riječ o saniranju ekološke bombe, zagađenja u kninskim lagunama isprovociralo je novu rekciju Joška Šupe, predsjednika ŽO SDP - a koji je medijima poslao sljedeće priopćenje:


"Pročitao sam jučer da je naš župan nemoćan u rješavanju ekološke bombe koja prijeti da naša županija ostane bez pitke vode. Pa se pitam da li je moguće da jedan župan u svom 4 mandatu na čelu županije kaže da su mu ruke vezane.

Da li je moguće da jedan župan koji je 4 puta za redom HDZ-u dobio izbore nema nikakvog utjecaja kod „svoje“ HDZ-ove Vlade da ne može riješiti jedno ovakvo pitanje. I da mrtav hladan sliježe ramenima na to.

Da li je moguće da jedan župan, koji je ujedno i predsjednik Zajednice županija, ne može utjecati na nikoga da se sanira laguna otpadnih voda u kojoj bilježimo 3000 puta više štetnih tvari od dopuštenog.

Ne pomaže županu čak ni to da je bio na listi za Europski parlament stranke koja trenutno obnaša vlast u Republici Hrvatskoj da bi ubrzao proces koji traje već preko desetljeća.

Nije župan to mogao ni u prošlim Vladama, jedna od tih doduše nije bila njegova, ali u više navrata ista stranka, Hrvatska demokratska zajednica, vladala je i gradom Kninom i županijom i Republikom. I ruke su stalno vezane.

Pa evo prijedlog za župana. Otiđite odmah sada pred Vladu RH i tražite da se hitno riješi problem koji trenutno muči sve građane ove županije. I ne odlazite dok ne dođete do rješenja. Županija može i bez vas neko vrijeme, uvjerili smo se u to dok ste bili u kampanji za EU parlament. Evo možete iskoristiti i vaša poznanstva u EU parlamentu pa pokrenuti inicijativu da se o ovom problemu raspravlja na najvišim razinama Europske unije. Možete tražiti i pomoć ostalih kolega župana iz Zajednice županija kojom predsjedate, vjerujem da bi i oni vrlo rado pomogli, budući da se radi o problemu koji se tiče sviju nas. Možda vam se onda ruke i odvežu!", stoji u priopćenju.

Šupe se referirao na izjavu koju je župan Pauk dao Slobodnoj Dalmaciji, a u kojoj kaže:

"Svjestan sam toga da je situacija vrlo ozbiljna, ali mi u županiji nemamo ni mehanizme ni ovlasti u rješavanju tog problema. Zna se tko je dužan sanirati onečišćenje. Onaj tko je do njega doveo. Dakle, DIV i država kao kontrolni mehanizam u tom procesu. Međutim, DIV ne prihvaća odgovornost za zagađenje u cijelosti, smatraju da je ono dio naslijeđenog stanja, a otvoreno dvoje i oko toga dolazi li baš sve to iz DIV-a. Razgovarao sam s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom DIV-a, i ljudima iz uprave tvrtke, ali oni opovrgavaju da su isključivi krivac za onečišćenje, kaže župan Pauk i dodaje da je više puta alarmirao zbog kninskih laguna ministra okoliša Tomislava Ćorića s kojim je razgovarao o tome i nedavno u Kninu, kad je ministar došao zbog proglašenja Dinare parkom prirode.
"Nemojte misliti da je Ministarstvu svejedno zbog te situacije. Pa to je i njima "crna rupa" koja ugrožava Nacionalni park Krka i sasvim sigurno im je stalo da se problem što prije sanira. Ali, postoji procedura, mehanizmi… Najgore mi je to olako prozivanje političara. Ljudi misle da ste svemogući, a meni su kao županu, ovdje ruke poprilično vezane", istaknuo je.
  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3