Datum objave: 09. Srpanj 2019

Šibenčanin dobio važnu funkciju u Odboru za vanjsku politiku EU parlamenta

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski zastupnik Tonino izabran je za koordinatora grupe Socijalista i demokrata (S&D) u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET).

 „Zalagat ću se za jačanje parlamentarne dimenzije vanjske politike EU kao i strateške pozicije EU u svijetu na temelju njenih neprolaznih vrijednosti koje su je učinile najvažnijim političkim projektom u cijeloj europskoj povijesti. EU mora ostati jak globalni igrač i u 21. stoljeću kao što je s tolikim uspjehom obilježila 20. stoljeće. Velika mi je čast što su mi kolege iz grupacije Socijalista i demokrata odlučili dati povjerenje da to zajedničkim snagama i ostvarimo“, izjavio je Picula prilikom imenovanja.

 

Sigurnosna pitanja povezana s klimatskim promjenama i migracijama potaknutim ratnim zbivanjima i ekonomskim nejednakostima među najvećim su izazovima s kojima se EU trenutno suočava. Način na koji ćemo se s njima nositi odredit će u velikoj mjeri i budućnost Unije i njezine unutarnje političke odnose, naglasio je Picula.

 

S&D u Odboru za vanjske poslove ima trideset članova, 15 punopravnih i 15 zamjenskih.

 

O poslu koordinatora:

 

Posao koordinatora je vođenje pripremnih i radnih sastanaka u Bruxellesu i Strasbourgu, gdje se prije svakog glasovanja u odboru prolazi kroz sva vanjskopolitička izvješća o pojedinim zemljama i temama. Koordinator je odgovoran i za liste glasovanja, informiranje zastupnika o stavovima i određivanje pozicija parlamentarne grupacije u slučaju da postoje problematična pitanja. Koordinator je taj koji donosi odluke o agendi; koja će izvješća i kad biti stavljena na agendu grupacije, određuje koji će od zastupnika grupacije raditi na kojem izvješću kao izvjestitelj ili izvjestitelj u sjeni te tko će dobiti riječ na plenarnom zasjedanju o vanjsko političkim temama.

 

Valja naglasiti i kako se koordinator zajedno s kolegama iz Pododbora za sigurnost i obranu, čiji je Picula također član, usuglašava i o izvješćima tog pododbora, na kojima se glasuje na Odboru za vanjske poslove.

 

 

 

 

 

 

 

Vanjska politika i međunarodni odnosi oduvijek su bili u fokusu Piculinog političkog rada. Tijekom prethodnog mandata u Europskom parlamentu, bio je predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH te Kosovom (2014.-2019.), te je u ime grupacije bio odgovoran za izvješća o Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji.

 

Vršio je i dužnost posebnog koordinatora i voditelja promatračkih misija OESS-a na parlamentarnim ili predsjedničkim izborima u Moldaviji (2010.), Kazahstanu (2011.), Rusiji (2012.), Gruziji (2012.) i Armeniji (2013.). Bio je i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a od 2011. Bio je izvjestitelj Odbora za politička i pitanja sigurnosti PS OESS-a (2010.-2011.), te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

 

Picula je od 2000. do 2003. godine obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i tijekom tog mandata potpisao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, te je uz tadašnjeg premijera Ivicu Račana u ime RH podnio zahtjev za pridruživanje Europskoj Uniji. Sedam godina obavljao je i dužnost međunarodnog tajnika SDP-a.

 

Iz kategorije: Vijesti