Sidebar Menu

Datum objave: 09. Srpanj 2019

Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a: U Šibeniku je 30 posto manja popunjenost turističkih kapaciteta što je najveći pad u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Podaci izneseni u medijima u vezi s popunjenošću i slobodnim kapacitetima u drugoj polovici srpnja na najvećim platformama za rezervacije smještaja u Hrvatskoj govore o padu popunjenosti turističkih kapaciteta, a prednjači Šibenik u kojem taj pad iznosi čak 70 posto, stoji u priopćenju za javnost Joška Šupe, predsjednika ŽO SDP Šibensko - kninske županije. To je, kaže on, rezultat upravo onoga na što oni iz SDP -a upozoravaju već duže vrijeme. S druge strane, Šibenik značajno zaostaje i po investicijama u turizmu, a poticaji iz županijskog proračuna su neznatni i mnogostruko su manji u odnosu na susjedne županije.

Da li je slučajno da upravo Šibenik ima najviše slobodnih kapaciteta?

Pa krenimo redom sa činjenicama, nastavlja Šupe.

Popunjenost kapaciteta

Mjesto - Rezervirano kreveta
Split 93%
Hvar, Dubrovnik 90%
Korčula 86%
Bol 80%
Makarska rivijera 78%
Biograd, Zadar 75%
Šibenik 72%

 

Investicije u turizam u 2019.
Županija Investicije u milijunima EUR
Primorsko-Goranska 203
Splitsko-Dalmatinska 197
Istarska 175
Dubrovačko-Neretvanska 197
Šibensko-Kninska 7


Poticanje razvoja turizma iz županijskih proračuna
ŠIBENSKO - KNINSKA        ZADARSKA       SPLITSKO - DALMATINSKA        DUBROVAČKO - NERETVANSKA
Broj stanovnika 101.436           168.672                           449.610                                             121.381

poticanje razvoja turizma

     1.860.978                               35.138.722                  nema podataka                                                     5.578.580 46

 

 

Dakle, poražavajuće, ali istinito, Županija smo sa daleko najmanje planiranih investicija u turizam u tekućoj godini, županija smo koja po stanovniku izdvaja svega 18 kn proračunskog novca u programe poticanja razvoja turizma, višestruko manje od ostalih županija.

U Šibeniku trenutno goste umjesto zvuka cvrčaka dočekuje tutnjava pikamera, umjesto ležaljki i suncobrana gostima na plažama hlad rade bageri, ceste su nam raskopane, a kršenje zabrane radova tijekom sezone je pravilo, a ne izuzetak.

Mislim da nakon svega iznesenog je jasno da su poražavajuće brojke šibenskog turizma u dobrom dijelu ne slučajnost, već su rezultat neulaganja i nebrige vladajućih. Kratko i jasno, živjeli bi od turizma, ali ne i za turizam, stoji u priopćenju koje potpisuje Joško Šupe.

  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam