Datum objave: 01. Srpanj 2019

Šibenik i Zadar zajednički obilježavaju 175. obljetnicu dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju

Diana Ferić
Diana Ferić

Plovidbom od Šibenika do Skradinskog buka turističke zajednice Grada Šibenika, Grada Zadra i Šibensko - kninske županije te Javna ustanova "Nacionalni park Krka", obilježiti će danas 1. srpnja, 175. obljetnicu dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju.
Na ruti prvog turističkog izleta od Šibenika do Skradinskog buka plovit će brod "Jastog", a putnici će biti predstavnici turističkih zajednica Šibenika, Zadra i Šibensko - kninske županije i JU "NP Krka" te predstavnici medija i uzvanici.
Obljetnica dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju zbog tehničkih se razloga obilježava s dva dana zakašnjenja. Naime prvi turistički brod, prvi kruzer, doplovio je iz Trsta u Šibenik 29. lipnja 1844. godine kada je doveo prve turiste (putnike koji putuju iz zadovoljstva), zapravo hodočasnike na velebnu šibensku feštu sv. Petra i Pavla, a oni su nakon toga manjim brodom pošli na izlet do Skradina i Skradinskog buka.

Dolazak broda "Imperatore" austrijskog Lloyda iz Trsta u Šibenik 29. lipnja 1844. godine iznimno je važan povijesni događaj jer je to bio prvi organizirani dolazak turista u Šibenik, Skradin, na Skradinski buk i u povratku u Zadar. Do tog otkrića došao je Darko Gulin, šibenski kroničar, istraživač i čuvar zavičajne baštine koji je sugerirao da ove godine 29. lipnja treba obilježiti 175. obljetnicu početka modernog turizma u Dalmaciji naglašavajući da je on počeo u Šibeniku, a ne u Dubrovniku kao što se do sada smatralo. Taj datum, 29. lipnja 1844. godine značajan je i zbog toga što je brod "Imperatore" bio prvi kruzer koji je uplovio u Šibenik i uopće prvi kruzer koji je uplovio u bilo koji dalmatinski grad. 
175. obljetnicu od dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju organiziraju Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica grada Šibenika, Turistička zajednica grada Zadra i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“.

Sve o tom značajnom događaju od 29. lipnja 1844. godine pročitajte u novom broju časopisa "Volim Šibenik" koji donosi obilje podataka, dokumenata, zanimljivosti i atraktivnih fotografija:  https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no33

 

Iz kategorije: Vijesti