Datum objave: 13. Lipanj 2019

Ukinut festival Musica Appassionata, ali to nije jedino skandalozno što se dogodilo na Gradskom vijeću!

Diana Ferić
Diana Ferić

Većinom glasova i to isključivo vijećnika HDZ -a ukinut je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Festival klasične glazbe Musica Appassionata, jedini festival takve vrste u Šibeniku, a da se, iako je o toj temi riječ već nekoliko mjeseci, ne zna što je razlog tomu. Dio vijećnika još uvijek nije shvatio kako je u financijskom smislu taj festival funkcionirao kao niti ulogu umjetničke voditeljice Nere Gojanović , zbog koje se, iako to nitko ne želi jasno reći taj festival i ukida. Jednostavno, vijećnici vladajuće stranke, s izuzetkom Branimira Zmijanovića koji je bio protiv te odluke, podržali su ravnatelja HNK u Šibeniku Jakova Bilića koji je od početka svog mandata ne želi taj festival, a i danas je za govornicom jasno kazao:"Izvješće unutarnje revizije može se tumačiti na različite načine, ali je pokazalo da se tu ne zna ni tko pije ni tko plaća i ja ne želim imati s tim veze. Nama kao ni Šibeniku takav festival ne treba". Gradonačelnik Burić je kazao da Bilić ima njegovu punu potporu i da podržava sve što on radi.

 

Protiv ukidanja su osim Branimira Zmijanovića bili još i troje oporbenih vijećnika i to Anton Dobra koji se od početka, otkako je objavljeno da se taj festival želi ukinuti, zdušno zalagao da se to ne dogodi, potom Ljubica Kardum  vijećnik  LOZA-e Dalibor Perak dok su ostali oporbeni vijećnici bili suzdržani.

 

U vezi s tom temom dogodile su se i neke skandalozne stvari poput toga da vladajući vijećnici nisu htjeli niti podržati prijedlog da se Neri Gojanović koja je bila na sjednici pruži prilika da kaže nekoliko riječ o Festivalu i njegovom značaju te objasni neke stvari koje stalno ostaju nedorečene. Anton Dobra im je rekao da se srami zbog takvog njihovog postupka te se obratio i vijećnicama HDZ -a spočitavajući im što nisu pokazale niti žensku solidarnost.

 

Vrlo je ružno zazvučala i izjava gradonačelnika Željka Burića nakon Dobrinog obrazloženja da je grjehota ukidati takav jedna kulturni sadržaj koji je postao brend Šibenika i protiv čega je više od 100 eminentnih umjetnika potpisalo peticiju koji sigurno znaju što rade i nisu "Ljubo iz  Siska".  Gradonačelnik Burić je naime, jasno i glasno tim umjetnicima poručio:"Mi ćemo njih i dalje pozivati da gostuju u našem gradu, ali mi ćemo određivati uvjete. Ja ne potpisujem peticiju za to što će se ili neće događati u njihovoj kući pa neće oni niti određivati meni što će se događati u mojoj kući".

Skandalozna je i tvrdnja Jakova Bilića da je Nera Gojanović  u šibenskom kazalištu  "radila na administrtivnim, a ne umjetničkim poslovima".

 

Branimir Zmijanović, Anton Dobra i još neki oporbeni vijećnici predložili su da se ta točka skine s dnevnog reda i današnje sjednice jer nisu sva pitanja raščišćena. Zbog toga se sastao Odbor za društvene djelatnosti koji jedino to može izglasati, ali su odlučili da se to neće dogoditi.
Zmijanović je ustvrdio kako  je Festival bez ikakvog opravdanog razloga, kako je kazao, klinički mrtav." Unutarnja revizija je dala preporuke kako se nedostatci mogu otkloniti. Meni nije jasno, a nitko to neće da kaže, što ne valja u tom festivalu. ja tvrdim da je on bio šibenski kulturni brend. Čini mi se da se ovdje ide ad hominem, a to nije dobro", istaknuo je Zmijanović.

 

Anton Dobra je kazao kako se njemu spočitava da ima neki interes jer brani Festival, ali da on to radi samo zbog toga što smatra da je to brend Šibenika i da ne postoji niti jedna razlog za njegovo ukidanje."Rugaju mi s eda se ja želim kulturno uzdizati. Ja sam bio samo na dva od tih pedesetak koncerata. Ja sam, kako naš gradonačelnik zna reći, poludivljak sa Žirja, koji dođe na sjednicu i obuće odijelo. Ja ne želim pričati o sadržaju tog festivala jer se u to ne razumijem. Ja samo ovomu pristupam ljudski. Mi ukidamo jedan brend zbog nekim podmetanja unutar kazališne kuće. Ja itekako osjetim nepravdu, a ovdje se radi o velikoj nepravdi koja se čini Neri Gojanović. Ovdje je riječ o ženi, od ljudskom biću i ja ne mogu nikako prihvati što se i kako radi", izjavio je Dobra. Protiv ukidanja tog festivala izjasnio se i Nenad Samardžija iz Hrasta koji smatra da je on šibenski brend.

 

Za današnju sjednicu vijećnici su dobili i nalaz unutarnje revizije o poslovanju Musice Appassionate od kojeg se puno toga, kako je kazala Ljubica Kardum (HSU), prema tomu kako je to na prošloj sjednici najavio gradonačelnik očekivalo, u prvom redu da će se utvrditi neke kriminalne radnje, ali se to nije dogodilo. Unutarnja revizija je utvrdila samo jedan financijski propust kao i to da se Festivalsko vijeće na čelu kojeg je gradonačelnik Željko Burić nije sastajalo niti razmatralo financijska izvješća, ali dali su i preporuku da se to lako može otkloniti.

 

No neki vijećnici, u prvom redu Iris Ukić Kotarac i Rikard Marenzi su kritizirali taj nalaz. Ukić Kotarac nije bila zadovoljna načinom na koji je prikazano financijsko poslovanje, i da joj ni dalje nije jasno koliko je Festival imao novca i na što se novac trošio, a Marenzi je ustvrdio da je to izvješće "mlaka kamilica", a za njega je najveći problem to što, kako je kazao, Festival nije imao pravni legitimitet. Ljubica Kardum je možda bila i najbliže istini kada je kazala da joj se čini da se iza svega nešto krije te je ustvrdila da misli da nije ispravno ukidati taj festival.

 

Joško Šupe na kraju je ustvrdio da Šibenik zbog sličnih razloga gubi dva brenda - plažu Banj koja je proglašena jednom od najljepših plaža u svijetu, a koja zbog toga što se o njoj ne vodi računa to prestaje biti je Festival Musicu Appassionatu i to samo zbog toga što oni koji su trebali nisu o njoj vodili dovoljno računa, a ukida se, kaže on, samo zbog osobnih sukoba.

 

Zanimljivo je da je, na što je upozorio i Dobra, Jakov Bilić u izvješću o radu Kazališta u 2018 napisao hvalospjeve o tom festivalu, da bi nedugo potom tvrdio da je on nepotreban. Objasnio je kratko kako su se "u međuvremenu dogodile neke stvari", ali nije rekao koje. Odbio je to reći u novinarima. Kazao je kako on nije taj koji će govoriti o razlozima ukidanja Musice Appassionate, kako su mu dva odvjetnička tima kazala da u javnosti ne istupa u vezi s tim, ali dao je naslutiti da je problem u načinu na koji je Nera Gojanović vodila taj festival te da će se time pozabaviti institucije kojima je to posao.

 

Nera Gojanović nam je kratko kazala kako ne može doći k sebi zbog svega što je rečeno i načina na koji je festival ukinut. "Zaista mi je žao što je Šibenik ostao bez toga festivala na kojem su gostovala sva velika glazbena imena i koji je imao svoju publiku. Žao mi je što oni koji vode ovaj grad smatraju da jedna takav festival kakav ima svaki veći grad u Hrvatskoj, Šibeniku ne treba. Ako sam ja problem neka se to kaže, ali zašto zbog toga ukidati i žrtvovati festival. Ne znam o čemu Jakov Bilić govori, ali nemam ništa protiv - neka me prijave i pravosudnim institucijama. Pa već su jedan put to napravili. Ja se nemam čega bojati. Nikako da se shvati da sam ja bila umjetnička voditeljica Musice Appassionate, da ja nisam potpisivala nikakve dokumente niti sam baratala novcem. Sve je išlo preko gradske riznice", zaključila je Nera Gojanović. 

Iz kategorije: Vijesti