Datum objave: 15. Svibanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: U Šibeniku počelo suđenje zadarskim i sukošanskim ustašama

Diana Ferić
Diana Ferić

Ustašama iz Zadra i Sukošana, članovima Hrvatske revolucionarne organizacije "Ustaša" koje ima sjedište u Zadru, u Šibeniku se sudi zbog udruživanja u svrhu oružanog ustanka i nasilne promjene političkog poretka u državi. Pripadnici ustaškog pokreta vježbali su rukovanje oružjem u ustaškom logoru u Zadru, a naoružavao ih je logornik Antun Brkan. Ustaše iz Zadra i Sukošana naoružani su revolverima, a imaju i eksplozivne naprave za izvođenje terorističkih akcija s ciljem da napadima na objekte ugroze poredak, a dovođenjem u opasnost od pogibelji pridobiju pristaše za rušenje poretka nasiljem.
Članovi Hrvatske revolucionarne organizacije "Ustaša" iz Zadra i Sukošana, nakon uhićenja privedeni su u zatvor u Šibeniku. Šibenik je izabran i kao najpogodnije mjesto za suđenje ustašama zbog sigurnih političkih prilika i male mogućnosti da bi ustaše mogle izvesti terorističke napade na sud i državne institucije. Bojazan je bila opravdana jer su ustaše eksplozivnom napravom već bile napale policijsku postaju u Sukošanu, a Zadar zbog jake ustaške organizacije i dobro organiziranog logora za terorističku obuku nije dolazio u obzir.
Pri izlasku pred sudsko vijeće u Šibeniku, ustaše su izjavili da se suda i kazne ne boje jer će uskoro doći do preokreta te da će Hrvatska pobijediti i konačno biti slobodna.
Rasprava se nastavlja sutra 16. svibnja 1934. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti