Sidebar Menu

Datum objave: 13. Svi 2019

Među 116 gradova u Hrvatskoj Šibenik se ne ističe po visini stipendija i broju stipendista

Diana Ferić
Diana Ferić

Portal gradonačelnik.hr proveo je anketu u 116 gradskih uprava u Hrvatskoj o tomu koliko učenika i studenata stipendiraju i kolika je visina stipendije, a po rezultatima ispada da je Šibenik na drugom dijelu ljestvice, da nije među onim najboljima. Među gradovima s najvećim izdvajanjem za stipendije još su Zadar, Čakovec, Varaždin, Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska, a po iznosu stipendija ističu se još Metković, Pakrac, Rovinj, Mali Lošinj, Supetar, Belišće, Koprivnica i Rijeka

Nedavno je gradonačelnik.hr, u nizu svojih analiza temeljenih na službenim podacima Ministarstva financija, objavio i analizu proračunskih izdvajanja gradova za stipendije u 2017. godini, a koja pokazuje da je Grad Novska i te godine bila prvak po izdvajanjima za stipendije, kao jedini grad koji je za studente i učenike izdvojio tri posto proračuna. Dva grada, po ovim podacima – Trilj i Buzet izdvajaju više od dva posto proračuna, njih 20-ak između jedan i dva posto, dok ostatak za stipendije izdvaja manje od jedan posto proračuna.

U želji da budemo što aktualniji sa podacima (Ministarstvo financija podatke za 2018. godinu će objaviti tek za nekoliko mjeseci), te da na jednom mjestu objedinimo podatke o visini i broju stipendija u svim gradovima, napravili smo veliko anketno istraživanje u koje smo uključili sve hrvatske gradove. Odgovori su nam stigli iz čak 116 od 128 gradova, a u našoj analizi izdvojili smo 10 gradova koji najviše izdvajaju za svoje učenike i studente, one koji stipendiraju najveći broj studenata te one koji studentima dijele najviši iznos stipendija.

 

Analizirajući podatke iz svih gradova, u oči upada ogromna šarolikost u konceptima stipendiranja, a onda i iznosima koje gradovi izdvajaju za svoje učenike i studente a koji se kreću od 20-tak tisuća pa do 27.7 milijuna kuna, koliko za studente izdvaja Grad Zagreb. No, kako je Grad Zagreb 'država u državi' i veličinom proračuna se ne može uspoređivati s ostalim gradovima, i u ovoj ćemo ga priči gledati kao posebnu kategoriju.
Sredstva za stipendije u svojim proračunima izdvaja preko 90 posto gradova, dok ih nekoliko studentima još uvijek pomaže kroz subvencije kamata na kredite. Iako usporedba apsolutnih iznosa nije relevantna dok se ne stavi u omjer s proračunom (za što pak čekamo podatke Ministarstva financija), navest ćemo ipak da tek 15 gradova u zemlji izdvaja više od milijun kuna za stipendije.

 

Najviše, nakon Zagreba, izdvajaju tako Split – 6,4 milijuna i Koprivnica – 3,3 milijuna, a ta dva grada prvaci su i kada se gleda broj stipendija koje dijele. Grad Split tako u ovoj godini stipendira 464 studenata, a Koprivnica je u trenutku kad smo provodili anketu imala 433 stipendista, no u planu im je tijekom akademske godine dodijeliti između 450 i čak 500 stipendija.

Uz stipendije koje dijele po kriteriju uspjeha, te one za deficitarna zanimanja, a koje se kreću u rasponu od 800 do 1.000 kuna mjesečno, Grad Split dodjeljuje i sportske stipendije (800 kuna studentima i 600 učenicima), te one po socijalnom kriteriju. Uz to, u ovoj godini planiraju stipendirati i 75 studenata ERASMUS+ programa kojima podmiruju i dio putnih troškova.

 

Grad Koprivnica, pak, stipendira sve svoje studente, što je rezultiralo činjenicom da čak 72% mladih Koprivničanaca od 20 – 25 godina studira. Među drugim gradovima se izdvajaju i time što dijele stipendije za studiranje u inozemstvu, i to u iznosu od 1.100 kuna, dok 'domaći' studenti dobivaju po 550 kuna mjesečno.
Gledajući iz pozicije samih studenata, najbolje prolaze oni u Umagu, Poreču i Obrovcu, koji primaju po 1.600 kuna mjesečno.

Grad Umag za obrazovanje izdvaja čak 36 posto svog proračuna, ove godine to je 85 milijuna kuna, a najavljuju i kako će povećati stipendije i usmjeriti ih ka deficitarnim zanimanjima, zbog novonastalih potreba i kao motiv za ostanak mladih u Umagu.

 

Drugi najveći iznos stipendijama – 1.200 kuna, svojim studentima dijele Metković, Pakrac i Rovinj.

 

Metković je, tako, ove godine izdvajanja za stipendije povećao za čak 266 posto u odnosu na prošlu godinu - na 660 tisuća kuna, a studenti umjesto dosadašnjih 500 kuna dobivaju po 1.200 kuna mjesečno. Uz to, osigurano je i 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studentima kojima će Grad pokrivati dvije besplatne povratne karte iz Metkovića do mjesta studiranja i obratno. Grad Metković u ovogodišnjem je proračunu, inače, značajno povećao izdvajanja za obrazovanje i obitelj i socijalne potrebe građana, za koje je u proračunu osigurano preko dva milijuna kuna, čak 35 posto više nego prošle godine.

 

Po iznosu stipendija, nadalje, prednjače Mali Lošinj sa 1.190 i Supetar – 1.156.
Grad Šibenik je u ovoj školskoj godini odobrio 46 stipendija u iznosu od 700 kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam