Datum objave: 10. Svibanj 2019

Putnici na brodu Aurelija mirno proveli noć, brod stiže u Split danas poslijepodne

Diana Ferić
Diana Ferić

Putnički brod Aurelia, talijanske brodarske kompanije SNAV, i dalje je na putu prema Splitu. Tegli ga remorker Pollux koji ga je privezao u četvrtak oko 15 i 30, javlja N1.
Tada su krenuli na put dug 60 nautičkih milja brzinom od tri čvora po satu. Ovim tempom, prema posljednjim informacijama iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), Aurelia će se prema Splitu danas popodne ili navečer.

 

U petak ujutro razgovarali smo s putnicom Tonom Komaricom. Kazala nam je da je stiuacija na brodu u redu i da je i more mirno, kaže N1.
 

Podsjetimo, Aurelia, sada praćena brodicom lučke kapetanije i nakrcana s 215 putnika i 92 člana posade, isplovila je u srijedu oko 20.30 iz Ancone i trebala je u četvrtak oko sedam sati ujutro uploviti u Split. No tijekom noći je, nekih 9 nautičkih milja od Žirja, otkazao jedan motor i trajekt je satima plutao na pučini.

Na brodu nema ozlijeđenih. Jedan Talijanka se onesvijestila uslijed valjanja zbog jakog juga. Nema ni onečišćenja.

Nedugo nakon dojave o kvaru pogona, u blizini Aurelije neko je vrijeme plovio putnički brod Maira, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no to nije bilo potrebno s obzirom na to da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzeo sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u splitsku luku.


U koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik brodara angažirao je tegljač Pollux, iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je u četvrtak u 15 sati doplovio do Aurelije, i to nakon što je otkazan prethodni angažman dvaju tegljača tvrtke Brodospas d.d. koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenome moru.

"Tegljač Pollux je presreo Aureliju u 15 i 33. Kasnio je 33 minute zbog stanja mora, tamo su visoki valovi. S tegljača je javljeno da je brod uhvaćen u tegalj i krenulo je tegljenje. Zasad je jugo u slabljenju", rekao nam je David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u 16 sati 30 minuta.

FOTO: A. Soža
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: