Datum objave: 25. Travanj 2019

Anton Dobra:Što stoji iza ukidanja radnog mjesta Nere Gojanović kojoj je ponuđen i otkaz?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon pokušaja ukidanja uspješnog Festivala klasične glazbe "Musica Appassionata" koji je vodila Nera Gojanović, za što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika odgođeno donošenje odluke, Jakov Bilić, ravnatelj HNK ŠIbenik je promijenio sistematizaciju radnih mjesta pa je u novoj ukinuo njezino radno mjesto stručnog suradnika za glazbeno - scenske programe da bi joj se jučer ponudilo novi Ugovor za solistu i to na dvije godine iako šibensko kazalište nema operni ansambl. U suprotnom joj je ponuđeno da dade otkaz, uzme otpremninu i ode iz Kazališta.

Takav slijed događaja naveo je gradske vijećnike s liste BM385 Antona Dobru i Miu Matić da danas sazovu konferenciju za novinare na kojoj su zatražili od odgovornih odgovor na pitanje radi li se sve to zato što tako nalaže zakon ili pak zbog obračuna s Nerom Gojanović.

 

Njih dvoje su od prvog dana bili protiv ukidanja festivala Musica appassionata ne, kako kaže Dobra, zato što brane Neru Gojanović nego zato što to nije dobro za Šibenik i šibensku kulturu.

 

"Odluku od osnivanju Festivala klasične glazbe Musica Appassionata donijelo je Gradsko vijeće uz obrazloženje da je jedan takav festival bitan za Grad Šibenik. Krajem prošle godine Gradsko vijeće je prihvatili prijedlog Okvirnog programa rada novog ravnatelja šibenskog kazališta koji sadržava i taj festival te se kazalište obvezuje da u godinu dana organizira barem 10 programa klasične glazbe inače će mu biti uskraćen novac koji je za to namijenjen. Potom na prošloj sjednici Gradskog vijeća dobivamo prijedlog da se taj festival ukine, ali ga je gradonačelnik povukao uz obrazloženje da će se to bolje pripremiti. No, u međuvremenu Jakov Bilić donosi odluku o gašenju radnog mjesta stručnog suradnika za te poslove, Nera Gojanović dobiva Ugovor na određeno vrijeme za radno mjesto soliste iako svi znaju da to radno mjesto Kazalištu ne treba jer nema opernog ansambla ili joj se nudi otkaz uz otpremninu. Mene zanima je li Jakov Bilić to radi u dogovoru s gradonačelnikom odnosno zbog čega to radi i tko će sada organizirati te glazbene programe, a obećano ih je ne 10 nego 15 u ovoj godini. Zanima me i zašto tjeramo iz Kazališta jednu stručnu osobu koja je dobro radila svoj posao. Taj je festival 10 godina dobro funkcionirao, osnovalo ga je upravo Gradsko vijeće od kojeg se sada traži da ga ugasi. Zanima me zašto i što iza toga stoji ", upitao je Dobra.

 

Dodao je kako se nameće za njega ključno pitanje je li to što se radi normalno i nužno ili je sve usmjereno na to da se riješe Nere Gojanović odnosno "je li to što se događa njoj privatne naravi ili nešto drugo iza toga stoji". Smatra da javnost ima pravo znati što se iza toga krije,a ne da se o tomu šuti i da ta tema uskoro "požuti kao što je požutjela fontana ispred crkve Gospe van Grada".

 

Novinari Slobodne Dalmacije i Šibenskog portala nisu bili zadovoljni time što je Dobra rekao pa su ga, što nje uobičajeno ni za novinare i za konferenciju za novinare, napali da ništa novo nije rekao, da se slabo pripremio i da, u slobodnom prijevodu, "iz njegovih ustiju progovara Nera Gojanović".

 

Anton Dobra i Mia Matić su bili zatečeni takvim reakcijama. Dobra je na te primjedbe odgovorio da je normalno da je informacije o festivalu Musica Appassionata prikupio od onog tko je taj festival do sada vodio i organizirao i da ih neće, valjda, "tražiti od svoje matere od 86 godina". "Nije na meni da istražujem i bavim se forenzikom nego da javno postavljam pitanja i na njih tražim relevantne odgovore, a upravo ste vi ti koji biste se trebali okrenuti istraživačkom novinarstvu i ponuditi odgovore koje javnost očekuje", kazao je Dobra.
 

Iz kategorije: Vijesti