Datum objave: 24. Travanj 2019

Ministar Čorić: Troškove sanacije lagune bivšeg TVIK -a platit će DIV kao pravni sljednik

Diana Ferić
Diana Ferić

Nedavno onečišćenje mazutom, koje je iz laguna koje se nalaze u pogonu bivše tvornice TVIK dospjelo u Orašnicu, niti u jednom trenutku nije ugrozilo ni rijeku Krku niti izvore pitke vode koju piju žitelji Šibensko - kninske županije, ustvrdio je na današnjem aktualnom satu na sjednici Hrvatskog sabora ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić odgovarajući na pitanje saborske zastupnice Branke Juričev Martinčev.

 

"Onečišćenje je došlo do prve brane i nije se širilo ni prema Krki niti je pitka voda bila u jednom trenutku ugrožena. Uzroci su u staroj tvornici vijaka TVIK i to će biti sanirano. Naglašavam da su Hrvatske vode i vodopravna inspekcija pravodobno reagirale i napravile sve što je bilo potrebno. Postavljenu su tri brane, a zagađenje je zaustavljeno već kod prve brane", istaknuo je ministar dodavši da je dugoročno rješenje sanacija lagune za što će se napraviti plan, a za troškove te sanacije će teretiti, kazao je, pravnog sljednika tvrtke TVIK, a to je kninski DIV.

 

Branka Juričev Martinčev je nakon toga udarila EPP hrvatskoj vladi prozivajući one koji su neodgovornim izjavama, kako je kazala, unijeli nemir među građane, misleći pri tome na zastupnika Bulja koji je za saborskom govornicom tvrdio da je "otrovni industrijski otpad iz tvornice DiV u Kninu dospio u rijeku Krku i došao do Nacionalnog parka Krka i ugrozio pitku vodu iz Krke koju koristi cijelo šibensko područje.

 

"I ovdje se pokazalo da se hrvatska vlada ponijela izuzetno odgovorno i pokazala je da sigurnost naših građana stavlja na prvo mjesto. Očito je da zdravstvena ispravnost vode nije došla u pitanje i ovom prilikom bio molila sve one koji uznemiravaju naše građane lažnim informacijama da shvate da ne štite interese građana ni Dalmatinske zagore ni Šibensko - kninske županije osim što uznemiravaju građane i štete turističkom imidžu našeg kraja", istaknula je.  

FOTO:HUKNET

Iz kategorije: Vijesti