Datum objave: 17. Travanj 2019

Agonija bivših radnica Revije:Poslale pismo premijeru Plenkoviću da im Vlada pomogne naći strateškog partnera i oprosti dugove

Diana Ferić
Diana Ferić

Bivše radnice šibenske Revije d.d. u stečaju uputile su prijedlog i apel Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. U najkrećem, one traže da se Republika Hrvatska odrekne dijela potraživanja u korist bivših radnica Šibenske revije d.d. u stečaju, i da Republika Hrvatska pomogne pri nalaženju potencijalnog kupca – strateškog partnera

Poptisali su ga Vedran Uranija, pravni zastupnik dijela radnica Revije te bivše radnice te tvrtke Radojka Pekas, Jadranka Košarić i druge. U njemu stoji:

Poštovani predsjedniče Vlade RH, g. Plenkoviću,

slobodni smo Vam se obratiti u ime bivših radnica šibenske Revije d.d. u stečaju nekadašnje čuvene i poznate hrvatske tvrtke, njih 300-tinjak, sa prijedlogom i apelom da se država – Republika Hrvatska, odnosno resorno Ministarstvo financija RH koje je razlučni vjerovnik na nekretninama koje se prodaju u stečajnom postupku,

odrekne dijela potraživanja u korist bivših radnica šibenske Revije d.d. u stečaju i da Republika Hrvatska pomogne pri nalaženju potencijalnog kupca – strateškog partnera.

Prethodno su se bivše radnice obratile sa zamolbom Ministarstvu državne imovine RH, ministru doc. Dr. sc. g. Goranu Mariću i Ministarstvu financija RH, ministru dr. sc. Zdravku Mariću, s prijedlogom da se Ministarstvo financija RH odrekne dijela potraživanja u korist bivših radnica Revije d.d. u stečaju, ako ne u cijelosti, onda bar za iznos 8 neisplaćenih plaća, ukoliko se nekretnine prodaju na 22. po redu ročištu za prodaju, koje će se održati 02. svibnja 2019. godine na Trgovačkom sudu u Zadru, Stalna služba u Šibeniku.

Do danas, bivše radnice šibenske Revije d.d. u stečaju nisu dobile očitovanje od resornog Ministarstva državne imovine RH i Ministarstva financija RH.

Podsjećamo, radi se o najduljem stečaju u povijesti Republike Hrvatske, koji traje već više od 18 godina, stečaj je otvoren 19. ožujka 2001. godine, još uvijek traje i neizvjesno je kad će završiti.

Do sada se ni jedan potencijalni kupac, odnosno strateški partner nije javio, za kupnju te tvrtke, čija je vrijednost bila procijenjena na 25 mil. kuna, a sada je ponuđena za prodaju za nešto više od 6 mil. kuna. Razlučno pravo nad imovinom Revije d.d. u stečaju ima država – Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo financija RH, kao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kojima je Revija d.d. u stečaju ostala dužna 65 mil. kuna.

Bivšim radnicama Revije d.d. u stečaju sud je priznao cca. 13 milijuna kuna s osnova zaostalih plaća i otpremnina, a isplaćeni su sa 3,3 mil. kuna prije 6 godina od prodaje Upravne zgrade na šibenskoj rivi, nakon što su bivše radnice prosvjedovale pred bivšom Upravnom zgradom.

Tijekom maratonskog stečaja bilo je nekoliko kvalitetnih i ozbiljnih ponuda za kupnju Revije d.d. u stečaju, najozbiljnija je bila ponuda čakovečkog Betexa, koji je u Bilicama želio pokrenuti pogon za šivanje radne odjeće, no nisu uspjeli pregovori sa državom od koje je Betex očekivao oprost dugovanja, s obzirom na namjeru pokretanja proizvodnje i zapošljavanja radnica.

Bilo je još nekoliko ponuda za kupnju Revije d.d. u stečaju, među ostalima tvrtka Djelo iz Unešića i šibenski Inter, kao i tvrtka Rostšport, koje su htjele kupiti Reviju, ali su na kraju i oni odustali zbog nemogućnosti realizacije stečajnog plana.

Slijedom iznijetog, poštovani g. Plenkoviću, predsjedniče Vlade RH, predlažemo Vam i apeliramo na Vas da zajedno sa svojim resornim ministrima, iz Ministarstva državne imovine RH, g. Goranom Marićem i iz Ministarstva financija RH, g. Zdravkom Marićem, učinite sve u okviru Vašeg djelokruga nadležnosti da se država – Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo financija RH i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odreknu dijela potraživanja u korist bivših radnica šibenske Revije d.d. u stečaju, na koji bi način one bile isplaćene sa preostalih 9,3 mil. kuna priznatih plaća i otpremnina ili da se država – Republika Hrvatska odrekne dijela potraživanja da bi bivše radnice bile isplaćena barem za iznos od barem 8 neisplaćenih plaća.

Smatramo da bivše radnice šibenske Revije d.d. u stečaju, koje su ostale bez posla nakon otvaranja stečaja i kojima je nadležni sud u cijelosti priznao potraživanja s osnova plaća i otpremnina, to zaslužuju, i da bi bilo pravično, korektno i moralno da dobiju preostala potraživanja ili barem dio tih potraživanja s osnova plaća i otpremnina. To s razloga što su upravo bivše radnice žrtve ovog najduljeg stečaja u povijesti Republike Hrvatske, kojem se ne nazire kraj.

I na kraju predlažemo Vam i apeliramo na Vas i Vaše resorne ministre da nadležna državna tijela i institucije pomognu pri nalaženju potencijalnog kupca – strateškog partnera za Reviju d.d. u stečaju, a riječ je o pogonima, upravnoj zgradi, skladištu i portirnici u Bilicama, koji se prodaju kao cjelina, što bi svakako bilo u interesu Republike Hrvatske, kao i bivših radnica šibenske Revije d.d. u stečaju.

 

FOTO:arhiva

 

Iz kategorije: Vijesti