Datum objave: 10. Travanj 2019

Festival znanosti konačno i u Šibeniku:Verbalni i slikovni spoj suvremenosti i tradicije u suvremenome oglašavanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Tema ovogdišnjeg Festivala znanosti, manifestacije popularizacije znanosti, koji se održava u Hrvatskoj već 17 godina zaredom su boje, a tom se festivalu ove godine pridružio i Šibenik, i to Gradska knjižnica Jurja Šižgorića te Gimnazija Antuna Vrančića.

 

U organizaciji Gradske knjižnice Jurja Šižgorića te Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, u sklopu Festivala znanosti u petak 12. travnja u multimedijalnoj dvorani knjižnice od 11.30 do 13.30 sati bit će održani predavanje i radionica na temu Vizualne i multimodalne metafore. Predavanje s prezentacijom o multimodalnoj metafori u suvremenim medijskim tekstovima održat će dr. sc. Gordana Čupković, izvanredna profesorica s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Na radionici, koja će uslijediti nakon predavanja, kolažiranjem će se oživljavati Vrančićevi prikazi mlinova iz knjige Machinae Novae, koji će se transformirati u metaforične prikaze uma i tijela. Demonstrirat će se kognitivna utemeljenost Vrančićevih prikaza te će se ujedno pokazati kako je verbalni i slikovni spoj suvremenosti i tradicije pogodan za korištenje i u suvremenome oglašavanju.

 

U radionici će sudjelovati učenici Gimnazije Antuna Vrančića (Franka Erak, Ana Marija Antić, Vesna Gović, Ana Lovrić, Ivan Pavao Blaić, Anita Palinić, Jure Storić, Luka Čulav, Anđela Klarin, Sara Sladić, Ena Protega, Antea Krnić, Laura Galić i Lucija Mileta) uz mentorstvo profesorica Danijele Grubišić i Mile Kundajice. Kao moderatori radionice priključit će se i studenti diplomskoga studija hrvatskoga jezika i književnosti iz Zadra (Kristina Ergotić, Ivan Marić i Mirta Topljak). Radionica je osmišljena uz stručnu suradnju poznate šibenske likovne pedagoginje i voditeljice audiovizualnoga odjela Gradske knjižnice Zdenke Bilušić.

Iz kategorije: Vijesti