Datum objave: 05. Travanj 2019

Šibenski srednjoškolci pokazali da "imaju muda" i digli glas za spas planeta Zemlje

Diana Ferić
Diana Ferić

"Poljubi zemlju po kojoj hodaš", zapjevali su šibenski srednjoškolci na kraju današnjeg prosvjeda koji su za spas planeta, priključujući se globalnom pokretu 'Fridays for future', organizirali ispred zgrade Šibensko - kninske županije, držeći u rukama brojne tranapranete na kojima je pisalo "Ne postoji planet B", "Zašto učimo za budućnost koju nećemo imati", "The planet needs you to give a shit", "My education tells me we need to protest", "Stop burning our future", "Budi dio rješenja,a ne problema" Okupilo se njih dvjestotinjak iako ih je trebalo biti puno više jer su svi otišli s nastave, a primjerice učenici Ekonomske škole koji su u popodnevnoj smjeni su imali opravdan izostanak s prvog sata. 

 

 

"Ako ja imam muda stati ovdje pred vas i govoriti zašto naši političari nemaju muda napraviti nešto da se smanji zagađenje", kazala je uz ostalo Lori Šašanski, učenica šibenske gimnazije, jedna od organizatorica prosvjeda.


Poručili su političarima da su potrebne reforme kako bi se smanjilo zagađenje i korištenje jednokratne plastike, a naglasili su kako je njihova budućnost u pitanju.

"Ovo je jedan od 'Fridays for future' prosvjeda koji se održava po cijelom svijetu, a započela ga je švedska učenica Greta. Prosvjeduje se za bolju budućnost zbog globalnog zatopljenja i jednokratne plastike. Tražimo reforme koje bi po-boljšale naš život i budućnost koja nam se ne piše dobro zbog količine zagađe-nja i plastike koja zagađuje planet. Globalno zatopljenje nije 'fake news' i poru-čujem političarima da otiđu na internet i vide da je to naša istina ", Petra Lena Skelin, također učenica gimnazije Antuna Vrančića

Srednjoškolci su od parka kod crkve Gospe van Grada s transparentima proše-tali po rivi do ispred zgrade županijske uprave tna kojem su održali govore. na žalost, nije im se pridružio nitko iz županijske uprave,a bilo bi lijepo da jesu.

 

Zahjteve prosvjeda pročitala je gimnazijalka Anđela Lučev.  "Zahtijevamo da se Vlada suoči sa "znanstveno dokazanim činjenicama klimatske krize i javnosti otvoreno predstavi opasnost koju klimatske promjene predstavljaju za sav život na zemlji i građane RH te sukladno tome prilagodi svoju politiku", istaknula je.

 

Od Sabora traže da se smanji emisija stakleničkih plinova za minimalno 60 posto u odnosu na 2005. godinu i to najkasnije do 1.1.2030., te da Vlada ustanovi multidisciplinarnu klimatsku komisiju znanstvenika koja će neovisno o Vladi provoditi zakonske odredbe s naglaskom na dugoročnu ekološku politiku, kao i da obustave sve fosilne projekte u razvitku uključujući i LNG terminal na Krku, ozbiljniji pristup selekciji i zbrinjavanju smeća i ostalog otpada.

 

U glazbenom programu nastupila je grupa Antilae i Tomica Klišanin. Odsvirali su i otpjevali Imagin i Bajagu

Isti prosvjedi već su održani u Zagrebu, Puli, Varaždinu i Splitu. Šibenski gimna-zijalci odlučili su se organizirati i priključiti inicijativi, a kako nam je kazala jedna od organizatorica Lori Šaršanski, cilj im je ukazati na probleme zagađenja okoli-ša, klimatskih promjena, plastike u moru i ostalih zagađenja koji uništavaju pla-net.
 

Iz kategorije: Vijesti