Datum objave: 27. Ožujak 2019

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier zanima se za probleme naših otočana, a mi?

Diana Ferić
Diana Ferić

U situaciji kada se naši otočani, pogotovu na šibenskom području osjećaju marginalizirani i neshavćeni i kada se njihovi životni problemi sporo rješavaju ova vijest zvuči kao da dolazi s druog planeta.

 

 “Dobar dan, zovemo iz Njemačkog Veleposlanstva te smo zainteresirani za rad Pokreta otoka i vaš koncept umrežavanja lokalne otočne zajednice u Hrvatskoj. Da li ste zainteresirani susresti se s predsjednikom g. Frank-Walter Steinmeierom u njegovoj posjeti Republici Hrvatskoj?” …Započeo je tako razgovor prije 2 mjeseca s ljubaznim predstavnicama njemačkog Veleposlanstva. Nakon nekoliko sastanaka na kojima smo ih upoznali sa svojim radom, vizijom i tekućim aktivnostima pozvani smo da se pripremimo za predsjednikov posjet. Pred sami odlazak delegacije isplovili smo sa splitske Rive prema Divuljama, prenosimo s portala Dalmacijadanas.

Sukladno raspoloživosti i dosadašnjem angažmanu Pokretača, odlučeno je da se s predsjednikom susretnu Iva Hafner, članica Upravnog odbora Pokreta otoka, Maja Jurišić, predstavnica Tajništva za otoke te Kuzman Novak, dogradonačelnik grada Hvara. Ruralna područja Njemačke suočena sa sličnim problemima kao i otoci Kao i u drugim dijelovima svijeta, tako su i u Njemačkoj ruralna područja pogođena urbanizacijom i razvojem gradskih života. Suočavaju s istim izazovima kao i otoci: raseljavanjem stanovništva, odlaskom mladih, nerazvijenom infrastrukturom, nepostojanjem radnih mjesta, manjkom stručnih znanja, neadekvatnim uvjetima za svakodnevni život… Zanimalo je stoga njemačkog predsjednika, njegovu ženu i ostale predstavnike delegacije, kako smo započeli s Pokretom otoka, koja su iskustva ove udruge života na otoku, na koji način vidu budućnost i postoji li mogućnost suradnje na razvoju sličnog koncepta u Njemačkoj, kojim bi se revitalizirala ruralna područja, ali i otoci. – Upoznali smo delegaciju s našim počecima – spajanjem izoliranih pojedinaca željnih promjene. Ukratko smo ispričali svoje otočno iskustvo ističući najvažniju postavku djelovanja Pokreta od samog početka – biti promjena koju želimo vidjeti. S tom misijom posljednje tri godine postavljamo temelje za kreiranje novih radnih mjesta na otocima, kako bismo svojim primjerom pokazali da je život na otocima moguć. Svi, a osobito mladi ljudi, održivim promišljanjem o budućnosti te korištenjem novih tehnologija mogu živjeti na otoku i istovremeno biti spojeni s cijelim svijetom. Tako mogu jačati svoja znanja, povezivati se s istomišljenicima, kreirati inovativne usluge i osigurati preduvjete za otočni život. Sudionike smo upoznali i s inicijativom Tajništva za otoke te pozvali Predsjednika da se i njemački otoci priključe inicijativi, s ciljem poticanja energetske tranzicije, kako otoka tako i ruralnih područja na razini Europske unije. S obzirom da je predsjednička delegacija otišla zadovoljna prema aerodromu, podržavajući naš dosadašnji rad, vjerujemo da će naš susret uroditi daljnjom suradnjom na revitalizaciji ruralnih područja i osnaživanju zajednica – ističu u Pokretu otoka.


 

Iz kategorije: Vijesti