Datum objave: 20. Ožujak 2019

Šibenski tajkun Josip Stojanović Jolly našao se u središtu afere vezane za ministricu Gabrijelu Žalac

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly danas je jedno od najspominjanijih imena u hrvatskim medijima, zahvaljujući mercedesu E klase njegove tvrtke koji je već dulje vrijeme parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice Gabrijele Žalac. Ovaj osebujni poduzetnik već dulje vrijeme se pojavljuje u raznim izborima najmoćnijih i najbogatijih Hrvata, a baš kao i njegov kolega poduzetnik i prijatelj Željko Kerum ljubitelj je skupih automobila i sporta, piše Večernji list. Secirali su njegov poduzetnički put:

 

Nakon vojske upisao je Prometni fakultet u Zagrebu i zaposlio se kao serviser na strojevima u Tvornici električnih žarulja u Zagrebu. Već nakon godinu dana putovao je u Italiju i razvijao vlastito trgovačko poslovanje. Na prijedlog školskog kolege otvorio je 1987. disco klub Amadeus u Miljevcima. Na otvorenju je pjevao Mišo Kovač, a kroz tu diskoteku je u dvije godine „protutnjala“ cijela tadašnja jugoslavenska estrada. Stojanović je u intervjuima opisivao kako je u Miljevcima znao organizirati i izbore za miss topless. Nakon zamora od noćnog života 1989. otvara u Drnišu prvu samostalnu trgovačku radnju, Delikates shop Jolly. Trgovina je imala 42 kvadratna metra. Posao je išao dobro pa je otvorio još jednu trgovinu. Godine 1991. je u suradnji s Ledom, ali i u partnerstvu sa Sanjom Doležal krenuo u veće poslove sa sladoledom, kojeg je prodavao u Solarisu, na slapovima Krke i u Šibeniku. Drniš 1991. napušta kao prognanik nakon što su srpske snage okupirale taj grad. Trgovine i sve što je bilo u njima, tamo je ostalo. Sljedeću godinu i pol dana provodi u Hrvatskoj vojsci. Bio je pripadnik 142. drniške i 113. šibenske brigade. Nakon oslobođenja Miljevaca 1992. počinje pripreme za otvaranje trgovine u Šibeniku. Bila je nasuprot bolnice koja je stalno bila granatirana. Stoga je 1993. počeo s razvojem veleprodaje. Uzeo je u najam jedno skladište na Šubićevcu, uz nogometno igralište. Tvrtka je imala 15 zaposlenika. Potom je prešao u Bilice, predgrađe Šibenika, gdje su uzeli novo skladište i tu izgradili sjedište tvrtke. Potom su sagradili još 1000 četvornih metara skladišnog prostora. Godine 1994. su potpisali ugovor s Tuborgom i postali generalni distributeri tog piva od Šibenika do Neuma. Potom počinju poslovati s Badelom, Allied Domecq, kasnije s Kutjevom na distribuciji žestokih pića i vina. S jednom maloprodajnom trgovinom i veleprodajom ostvarivali su promet od oko 60 milijuna kuna.

 

Od 1999. potpuno se okreće otvaranju maloprodajnih objekata. Prvi trgovački centar niknuo je na Bilicama, potom u Vodicama, treći na Murteru, sljedeći u Kninu te napokon i onaj u Šibeniku u kojem ima i robnu kuću City Life. Na Ražinama je 2003. otvoren najveći i najreprezentativniji centar u koji je uloženo 10 milijuna eura. Godine 2001. sudjeluje u osnivanju grupacije CBA koja je bila skup 10 velikih trgovačkih kuća. Ulaskom u tu udrugu promet se skoro utrostručio.

 

Potom prodaje maloprodajni dio svog trgovačkog lanca Jolly a ostatak iznajmljuje. Kaže da je to učinio jer je shvatio da više ne može širiti taj posao. „A kad nemaš ambicija i novih ciljeva, onda postaje besmisleno baviti se nečim“, rekao je Stojanović. Počinje se baviti turizmom i reciklažom. Vlasnik je Centra za prikupljanje i reciklažu PET ambalaže i hotela Olympia u Vodicama. Bio je to prvi ekohotel u Hrvatskoj koji u potpunosti koristiti najnovije tehnologije za korištenje obnovljivih izvora. Prije dvije godine otvorio je i velebni hotel Olympia Sky sa 148 smještajnih jedinica od čega je 19 apartmana. U luksuznim apartmanima često borave najveće hrvatske i svjetske zvijezde.

 

Posebna Jollyjeva strast je sport. Godinama je bio vlasnik Ženskog košarkaškog kluba Jolly JBS Šibenik, višestrukih prvakinja i osvajačica kupa Hrvatske. Klub je u prošlom desetljeću bio veliki rival s KK Gospićem, kojem je na čelu tada bio Darko Milinović. No, odlaskom Milinovića i padom Gospića i Jolly gubi interes za žensku košarku. Nalazi je u muškoj košarci i 2009. osniva KK Jolly. Klub je s uspjehom igrao u prvoj ligi, a dva puta su ušli u polufinale play offa. Premda je bilježio uspjehe, ovaj klub nikad nije imao navijače kao gradski rival GKK Šibenik, čiji su navijači Funcuti bili protiv ujedinjenja dva kluba. To je bio i jedan od razloga zbog kojih je klub ugašen prije dvije godine. Ima jahtu od tridesetak metara, a poznat je i kao kolekcionar skupih sportskih automobila. Bio je vlasnik najskupljeg automobila u Hrvatskoj McLarenova Mercedesa SLR, koji se proizvodio samo u seriji od 3500 komada. Njegov je bio 285. po redu. Osobitost tog vozila je da novac od tvornice možete dobiti natrag, ali se vlasništvo nad njim ne može prenositi, ustupiti ili prodati. Kasnije je nabavio i Mclarenov AMG Project One, najskuplji na svijetu, vrijedan oko 27 milijuna kuna. Bio je i jedan od suvlasnika danas ugašene Jadranske banke, u kojoj je navodno izgubio pedesetak milijuna kuna. Iduća investicija mu je stambeno-poslovni projekt u centru Šibenika, koji će izgraditi na mjestu srušenog kina Tesla.

Kaže da je njegovoj obitelji trgovina „u krvi“. I njegov otac se 80-tih bavio trgovinom voćem i povrćem. Porijeklo imena Jolly je, rekao je, slučajno. Naime, kada je otvarao prvi dućan u Drnišu, u modi su bili strani nazivi, pa je dućan nazvao Jolly. Kasnije mu je to postao i nadimak. Josip Stojanović, za razliku od mnogih poduzetnih, nije nervozan i zabrinut za svoje bogatstvo. Uglavnom je nasmijan, dva puta tjedno igra košarku, a jedanput nogomet. Nema određeno radno vrijeme. Oženjen je suprugom Brankom i ima troje djece - Josipu (30) Domagoja (29) i Maju (25). Svi troje su završili ekonomiju.
 

Iz kategorije: Vijesti