Sidebar Menu

Datum objave: 04. Ožujak 2019

U havariji kočarice "Filomena" u vodičkom akvatoriju poginuo vlasnik broda, drugi ribar spašen

Diana Ferić
Diana Ferić

Pedesetogodišnji Ljubomir Vlahov iz Srime kod Vodica, vlasnik i zapovjednik 12-metarskog ribarskog broda "Filomena" poginuo je u pomorskoj nesreći koja se dogodila i nedjelju, 3. ožujka oko 19,20 sati dogodila kod nenaseljenog otoka Zmajana u vodičkom akvatoriju, Njegova koćarica 'Filomena' pod još nerazjašnjenim okolnostima udarila je i nasukala se na hridi rta Livić na otoku Zmajanu i potonula. Mrtvo tijelo nesretnog Ljubomira iz kabine broda izvukli su noćas oko jedan sat iza ponoći ronioci MUP-a. Član posade, Ljubomir Cukrov (68) iz Prvić Šepurine, lakše je ozlijeđen, a na mjestu nesreće spasio ga je lokalni ribar koji je naišao svojom brodicom, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Službenici MRCC Rijeka u nedjelu navečer zaprimili su dojavu očevidca o nasukanju i potonuću ribarice na poziciji rta Livić, uz samu obalu južne strane otoka Zmajana, u smjeru Obonjana

Očevidac je dojavio kako je jedna osoba napustila brod, pa su iz MRCC Rijeka u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik i Pomorskom policijom Šibenik pokrenuli koordiniranu akciju traganja i spašavanja. Službenici LK Šibenik prevezli su brodolomca LJ.C. u Šibenik kako bi dobio hitnu medicinksu pomoć, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Na temelju iskaza spašenika da je na potonuloj ribarici ostao zapovjednik, ujedno i vlasnik broda, LJ.V., nastavila se potraga te su angažirani i pripadnici ronilačke jedinice Pomorske policije, koji su odmah po dolasku na poziciju započeli podmorsku potragu, dok je istovremeno trajalo površinsko traganje za nestalim.
Nasukana i potonula ribarica, imena 'Filomena', dužine 12.10 metara zastave Republike Hrvatske, u vlasništvu smrtno stradaloga zapovjednika broda, potonula je do razine pramca te, iako olupina trenutno ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, bit će izvučena i otegljena na siguran vez.
 

"Istragu o ovoj havariji u kojoj je jedna osoba smrtno stradala preuzeli su Državno odvjetništvo i policija",  kratko je kazao šibenski lučki kapetan Robert Baljkas.

 

"U nedjelju u 19,24 sati zaprimili smo dojavu da je došlo do potapanja ribarskog broda kod otoka Zmajana, te da je u kabini ostao 50-godišnji muškarac. Njegovo mrtvo tijelu izvukli su ronioci ATJ Lučko u 00,55 sati. Drugoj osobi na brodu, a riječ je 68-godišnjem muškarcu pomoć su pružili ribari koji su naišli. On je zadobio lakše ozljede, a zadržan je na liječenju u šibenskoj bolnici radi promatranja. Mrtvo tijelo 50-godišnjaka prebačeno je po nalogu državnog odvjetništva na Odjel patologije radi utvrđivanja uzroka smrti. Tijekom dana pristupit će se vađenju brodice iz mora, radi utvrđivanja okolnosti ove havarije",priopćila je Marica Kosor, glasnogovornica Pu šibensko-kninske.

Dok ne završi službena istraga može se samo špekulirati o uzrocima ove pomorske nesreće. Iza stradalog Vlahova je 30 godina bavljenja profesionalnim ribarstvom. Jesu li na brodu otkazale komande, ili je zapovjedniku broda pozlilo, pa je iz tog razloga ribarica udarila u hridi, znat će se nakon istrage.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam