Datum objave: 01. Ožujak 2019

TEHNOLOŠKI ISKORAK: Šibenski NCP gradi hibridne brodove za Norvešku

Diana Ferić
Diana Ferić

NCP remontno brodogradilište Šibenik, gradi hibridni aluminijski katamaran, novi model radnog broda koji pri radu na uzgajalitima riba i morskih organizama uopće neće koristiti motore s unutarnjim sagorijevanjem,a  u okoliš će  pri plovodbi ispuštati minimalne količine CO2, dušikovih oksida i ostalih štetnih tvari.

Aluminijski katamarani projektirani za rad u marikulturi, duge 13,75 metara i široke osam metara, bit će pokretani električnom propulzijom, a struja će pokretati i svu opremu na njima uključujući dizalice i vitla.

Prvi šibenski hibridni brod, objavio je CrnoNoMar, hrvatska tvrtka u norveškom vlasništvu koja povezuje hrvatse i norveške poduzetnike u sektoru mora i pomorstva te im pruža podršku u razvoju njihovog poslovanja i povećanju konkurentnosti, bit će isporučen već u svibnju ove godine.

Gradnja hibridnih brodova u Šibeniku plod je dosadašnje uspješne suradnje CroNoMar-a s remontnim brodogradilištm NCP Šibenik koja je započla 2010. godine. Dizajn hibridnog aluminijskog katamarana koji se gradi u Šibeniku djelo je norveške tvrtke Marin Design AS, a gradnja tih tehnološki naprednih i ekološki podobnih plovila za norveško tržište marikulture dogovorena je listopadu 2018. godine. 

Hibridni radni brodovi za opsluživanje uzgajališta riba i drugih morskih organizama dio su projekta Norveške na smanjenju zagađivanja atmosfere i mora štetnim plinovima i tvarima. Servisni hibridni brodovi iz Šibenika koristiti će dizelske motore čak 75 posto manje vremena nego do sada pri plovidbi do marikulturnih objekata, a pri radu na njima neće ih koristiti uopće jer će putom stvarati dovoljnu električne energije za sve radnje koje trebaju obaviti.

Za Šibenik i šibenske brodograditelje dobra je vijest da su novi hibridni brodovi financijski znatno teži od brodova koje je NCP do sada gradio. Iz CroNoMara se doznaje da je jedan od ciljeva ovog projekta da se hrvatskom partneru omogući višegodišnja proizvodnja kako za norveško, tako i za druga strana tržišta marikulture ovog novog tipa plovila.

-Financijska vrijednost nije jedino značajno obilježje ovog projekta, objavio je CroNoMar, jer je on potvrda da brodovi izgrađeni u šibenskom NCP-u postižu međunarodnu prepoznatljivost i konkurentnost na izuzetno zahtjevnom svjetskom tržištu. Ovaj projekt je, uz sve to, odličan primjer uspješne poslovne suradnje između hrvatskih i norveških partnera, kojim se predstavlja kvaliteta i konkurentnost hrvatske brodogradnje u Norveškoj, jednoj od najrazvijenijih brodogradnji u svijetu.
 

Iz kategorije: Vijesti