Datum objave: 28. Veljača 2019

U Šibenik narednih dana stižu pedijatri iz cijele Hrvatske i svjetski predavači,a svirat će im i ŠNG

Diana Ferić
Diana Ferić

Eminentni međunarodni skup pedijatara koji petu godinu za redom u Šibeniku organizira doc. dr.sc Irena Bralić ove godine će okupiti oko 270 sudionika, a održava se od 1. do 3. ožujka. Jedan od predavača je i prof.dr.sc. Pierre Cochat, najveći svjetskog stručnjaka za presađivanje bubrega kod djece koji je u svojoj klinici u Lionu pružio mogućnost liječenja i djeci iz Hrvatske, kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavila docentica Irena Bralić, a istaknula je i sudjelovanje prof. dr.sc Fabrizia Benedettija iz Italije te još dvadesetak uvaženih predavača iz Hrvatske i to sa sva četiri medicinska fakulteta.

"Tečaj je od početka svrstan u prvu kategoriju jer ga posebno povjerenstvo boduje s najviše bodova što je bitno i pedijatrima i predavačima. Tečaj ove godine nosi naziv "Racionalno dijagnosticiranje i liječenje" što znači da ćemo govoriti o tomu kako kod djece na racionalana način, optimalno koristeći sve tehničke mogućnosti koje danas imamo uspostaviti dijagnozu, a da se djecu u tomu ne izlaže velikom broju pretraga jer nama su djeca uvijek u fokusu. Bit će riječi i o liječenju niza dječjih bolesti i poremećaja poput preuranjenog puberteta i poremećaja u spolnom razvoju djece, racionalnoj dijagnostici niskog rasta, novim saznanjima o prehrani djece te o nekim dječjim bolestima u svjetlu rezultata novih genetskih istraživanja", rekla je docentica Bralić.

Posebnost ovog stručnog skupa je i to što su mladi specijalizanti pedijatrije, prvi put do sada dobili priliku da predstave svoje stručne radove, a najbolji će biti i nagrađeni.

Organizatori tečaja su Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko pedijatrijsko društvo.

Posebno događanje na tom jubilarnom, 5. stručnom susretu pedijatara i drugih liječnika specijalista je promocija dviju knjiga docentice dr.sc.Irene Bralić i suradnika i to sveučilišnog udžbenika "Tranzicijska medicina" te priručnika "Racionalna dijagnostika i liječenje u pedijatriji". Promociju će uveličati Šibenska narodna glazba sa svojim Rođendanskim podnevnim divertimentom koji će biti održan u 2.3. 2019. s početkom u 11,30 sati u Konvencijskom centru Amadria Parka.

"Na taj način ćemo proslaviti naših "nježnih" pet godina rada, ali i predstaviti Šibenski narodnu glazbu kao instituciju koja postoji već 171 godinu. Ja sam Šibenčanka i po rođenju i opredjeljenju i na skupovima koje organiziram uvijek nastojim promovirati Šibenik, šibensku kulturu šibensku baštinu", objasnila je Irena Bralić
To su, kako je potvrdio i maestro Damir Marušić, dirigent Šibenske narodne glazbe, koji je pod temperaturom sudjelovao na današnjoj konferenciji za novinare, prepoznali i u Šibenskoj narodnoj glazbi i prihvatili su poziv iako je ovo vrijeme kada inače ne nastupaju i skupljaju energiju za ono što ih čeka nakon Uskrsa.

"Drago mi je što možemo sudjelovati posebnim programom na tom događanju jer liječnici su i naša vjerna publika. Pola ulaznica za svaki naš koncert uvijek kupe šibenski liječnici. Osim toga cijenimo to što docentica Bralić promovira i Šibenik i njegove vrijednosti. Program će biti posvećen glazbi osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća", najavio je maestro Damir Marušić.

Kroz Tečaj je u protekle četiri godine prošlo više od 1 000 pedijatara iz cijele Hrvatske.
 

Iz kategorije: Vijesti