Datum objave: 18. Veljača 2019

Među 11 hrvatskih otoka koji idu prema energetskoj neovisnosti nema šibenskih,pogodite zašto

Diana Ferić
Diana Ferić

Svih 11 hrvatskih otoka koji su se prijavili izabralo je Tajništvo za čistu energiju na EU među otoke  kojima će se pomoći u energetskoj tranziciji odnosno u tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije. Među njima nema niti jednog otoka sa šibenskog i vodičkog područja jednostavno zbog toga što ih administracija gradova sastavu kojih se nalaze nije prijavila iako su sve informacije i pozive dobili na vrijeme. 

Inače ukupno je izbrano 26 europskih otoka.

Od hrvatskih to su 7 otoka cresko-lošinjskog arhipelaga (Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije i Velike Srakane ) te Brač, Hvar i Korčula.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik parlamentarne međuskupine za otoke, izjavio je: "Otoci postaju sve vidljiviji na europskoj agendi. Podrška za 26 otoka diljem Unije važan je korak za otočane koji mogu postati europski predvodnici u tranziciji na čiste oblike energije. Ovo je prvi, ali iznimno važan korak, u osiguravanju stalne europske pomoći otocima. Čestitke svima, a napose našim otočanima“.

Šest izabranih otočnih zajednica, a među njima i cresko-lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot projekti kojima će Tajništvo izravno asistirati pri izradi planova energetske tranzicije do ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama. Prve radionice Tajništvo će organizirati upravo u Hrvatskoj i to uz terensku podršku Pokreta otoka.

Tajništvo za otoke osnovano je u lipnju 2018. godine, godinu dana nakon što je zastupnik Picula s dvoje kolega progurao amandman kojim je osigurano dva milijuna eura za njegovo funkcioniranje. Cilj Tajništva za čistu energiju na EU otocima je pomoći što većem broju europskih otoka pokrenuti i unaprijediti svoju tranziciju čiste energije na način koji uključuje sve otočke dionike.

Na rad Tajništva nastavit će se i tzv. „Facility“ kroz koji će Europska komisija osigurati dodatnih deset milijuna eura za infrastrukturne projekte u području čiste energetike na europskim otocima. Raspisivanje prvog natječaja se očekuje za kraj 2019. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti