Datum objave: 12. Veljača 2019

Čelnici Šibenika tvrde da ne mogu puno napraviti da se poboljšaju brodske linije za Žirje i Kaprije

Diana Ferić
Diana Ferić

Čelni ljudi Grada Šibenika kažu da ne mogu puno napraviti z vezi s problemima žitelja Žirja i Kaprija koji svako malo ostanu bez brodske veze sa Šibeniku i da su u svemu tomu više "medijatori i koordinatori" nego što mogu utjecati na rješenje tog problema. Novost je da je nedavno održan sastanak s predstavnicima mjesnih odbora Žirja i Kaprija te Jadrolinije i tvrtke Katamaran line koja ima koncesiju za trajektnu liniju,a da su na potezu otočani da predložene izmjene.

Činjenica je da brodski prijevoz prema tim otocima nikad nije zadovoljavao potrebe otočana, ali u posljednje vrijeme taj je problem eskalirao - brodovi se kvare, nasukavaju, ne mogu isplovljavati ili voziti po malo većoj buri ... Stanje je neodrživo i za otočane neizdrživo, ali za sada pomoći nema. 

" Grad Šibenik izražava žaljenje zbog opetovanih problema koji su zadesili stanovnike otoka Žirja i Kaprija zbog neisplovljavanja katamarana Komiža. Katamaran je u vlasništvu tvrtke Catamaran line, a koncesiju za iste, kako vam je poznato, izdaje Agencija za obalni linijski pomorski promet, regulatorno tijelo Republike Hrvatske o svim pitanjima linijskog putničkoga prometa na Jadranu.
Provedbu koncesijskih ugovora, odnosno nadzor brodara u obavljanju javnog prijevoza, sukladno Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kontinuirano nadzire Agencija te Inspekcija za sigurnost plovidbe resornog Ministarstva.
Zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva naših otočana plovidbenim redom brodskih linija, kvalitetom brodova i brzinom plovidbe, Grad Šibenik nedavno je održao sastanak s predstavnicima otoka Žirja i Kaprija, Agencije i koncesionara brodskih linija – Jadrolinija i Catamaran line kako bi se iznašlo rješenje koje će odgovarati svim zainteresiranim stranama. Na sastanku je utvrđeno kako o eventualnim izmjenama plovidbenog reda zajednički stav prvo moraju zauzeti dva mjesna odbora, a ispred Agencije je rečeno kako katamaran Komiža posjeduje sve certifikate potrebne za prijevoz putnika.
Grad Šibenik u konkretnom slučaju može biti jedino koordinator i medijator, što je potvrđeno i na spomenutom sastanku, te apelirati na nadležne institucije da stanovnicima otoka Žirja i Kaprija, najudaljenijih šibenskih otoka, osiguraju kvalitetnu i sigurnu javnu uslugu"; stoji u odgovoru koji su na naš novinarski upit dobili iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti