Datum objave: 25. Siječanj 2019

Hrvatska se sprema provesti istraživanja ugljikovodika na području Dinarida pa tako i Šibensko - kninske županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska vlada želi krenuti s izdavanjem dozvola za istraživanje ugljikovodika na Dinaridima. O tome su se jučer u Šibeniku, u Uredu šibensko - kninskog župana dogovorili Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župani Šibensko - kninske, Zadarske i Splitsko dalmatinske županije Goran Pauk, Božidar Longin i Blaženko Bobanom, karlovački županom Damir Jelićem, zamjenik župana Ličko- senjske županije Vice Nekić i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike sa svojim suradnicima.

Na spomenutom sastanku je i službeno najavljeno skoro pokretanje postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika na području Dinarida. U razgovoru sa županima i njihovim suradnicima na čijim prostorima se nalaze predloženi istražni prostori, ministar Ćorić je još jednom naglasio želju Vlade RH za pravodobnim informiranjem i uspostavljanjem partnerskih odnosa sa svim ključnim dionicima, a prvenstveno lokalnom samoupravom.

 

Ta se ideja pravda činjenicom da upravo lokalna samouprava ima najveću izravnu korist od istraživanja ugljikovodika. Iznijeli su primjer istočne Slavonije na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodijeljene 2016. godine, samo na račun naknada uplaćeno je preko 17 milijuna kuna koje su općinama donijele mogućnosti za nova, dodatna ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica. No, s druge strane, istina je da bi zapravo investitori imati pravu korist od eksploatacije ugljikovodika i istodobno devastirati prostor Dinarida što je za prostor županija koje se spominju pogubno. Ta bi činjenica trebala biti važnija od navodne materijalne koristi.

Slično se događalo i s projektom istraživanja nafte na Jadranu koji je iniciran 2015. godine, ali mu se osvještena hrvatska javnost  suprostavila pa je za očekivati da se to dogodi  i u slučaju istraživanja ugljikovodika na Dinaridima.

Tada je prva reagirala Općina Primošten. "Budući da je Republika Hrvatska država u kojoj proračun doslovno ovisi o rezultatu turističke sezone, a tako je i u Općini Primošten, vodeći računa da turizam ne samo da krpa državni već i kućne proračune, u situaciji kada prepuštamo 50 posto potencijalnog profita strancima dok isti ne snose rizike onečišćenja Općina Primošten ne može se pozitivno očitovati niti dati blagoslov ovom prijedlogu Vlade" , bio je njihov zaključak.

Nije naodmet spomenuti i da je u bivšoj Jugoslaviji, šezdesetih, godina provedeno istraživanje na Dinaridima u potrazi za naftom, ali nisu ništa pronašli.  

Iz kategorije: Vijesti