Datum objave: 17. Siječanj 2019

Pozvano šest kandidata za ravnatelja JU NP Krka:Ne priča se o struci nego o političkom protežiranju

Diana Ferić
Diana Ferić

Izbor ravnatelja JU NP Krka nema veze niti je ikad imao s potragom za stručnom osobom s iskustvom koja će dodatno unaprijediti upravljanje tim dijelom zaštićene prirode već je bio i ostao stvar političkog kadroviranja, no u slučaju aktualnog izbora novog ravnatelja pretvorio se i u nadmetanja između hrvatske vlade, koja je očito tu funkciju namijenila Josipi Rimac jer se ona bez toga sigurno ne bi blamirala i javila na natječaj i lokalnog HDZ -a na čelu s Nediljkom Dujićem koji želi nametnuti svog kandidata. A ima ih, čini se, barem dvoje odnosno dvije.

 

Jedino u takvoj konstelaciji snaga može se dogoditi da liječnica dermatolog, koja istina ima i diplomu menadžerice u zdravstvu i uspješne projekte u vođenju šibenske bolnice, u javnosti bude predstavljena kao kandidat broj jedan za mjestu ravnatelja JU NP Krka pokraj barem dvoje kandidata koji imaju dugogodišnje iskustvo rada u NP Krka i stručne radove vezane za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

 

Naime, jedna od kandidata za novog ravnatelja NP Krka je specijalistica dermatologije i venerologije Sanja Jakelić, aktualna ravnateljica šibenske bolnice koja je novinarima potvrdila da se javila na natječaj jer da želi promijeniti posao i upustiti se u nove izazove.

 

Spekulira se da je ona rješenje kojim lokalni HDZ želi spriječiti izbor Josipe Rimac i njezin povrata u politički život Županije. DO sada se spominjalo da je Nella Slavica, ravnateljica šibenskog Studentskog centra kandidatkinja koja ima potporu Nediljka Dujić, predsjednika ŽO HDZ -a.


U tim spekulacijama nitko ne spominje stručnost, iskustvo i druge kriterije koji bi u normalnim okolnostima bili primarni. A među kandidatima ima i  onih koji posjeduju takve kvalifikacije, a ne samo političku potporu. Kako neslužbeno doznajemo na intervju vezan za natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ice JU NP Krka u Zagreb su 22. siječnja pozvani Ljilja Zmijanović, Krešimir Šakić, Josipa Rimac, Nella Slavica Željko Domitrović i Sanja Jakelić. Među njima dakle dvoje koji imaju iskustvo rada u NP Krka.

 

Krešimir Šakić, magistar ekonomskih znanosti uspješno vodi taj park već četiri godine. U tom razdoblju provedeni su ili se provode vrijedni EU i ostali projekti, počelo se rješavati goruće pitanje disperzije posjetitelja kako bi se izbjegao pretjerani pritisak na Skradinski buk. No Šakić je ipak druga politička opcija i dobro je i ostao na tom mjestu do kraja mandata, nakon pokušaja dovođenja nekih političkih igrača.

 

Mnogo teže će onima koji donose odluku o novom ravnatelju, a to je na kraju ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić, biti objasniti kako je moguće da je prednost dana, a bit će dana sigurno jednoj od kandidatkinja (Rimac, Slavica, Jakelić) koje za tu funkciju imaju puno slabije reference od Ljiljane Zmijanović, doktorice ekonomskih znanosti koja je upravo doktorirala na temi "Integralno održivo upravljanje zaštićenim područjima", koja je 12 godina radila na rukovodećim poslovima upravo u JU NP Krka, certificirana je menadžerica projekata EU i ECQA, znanstvenica i uz sve nezaposlena braniteljica Domovinskog rata. Od 1990. godine je članica HDZ -a. Suprug joj HDZ -ov vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika, a bio je i kandidat za predstojnika Ureda državne uprave u Šibeniku!

Iz kategorije: Vijesti