Datum objave: 27. Prosinac 2018

Zahvaljujući Obrtničkoj komori Županije olakšice za poduzetnike u povijesnoj jezgri Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Obrtnicima u povijesnoj jezgri Šibenik ovih dana je stigla željena čestitka koja bi im barem malo mogla olakšati poslovanje! Na prijedlog Obrtničke komore Šibensko- kninske županije, Grad Šibenik je definirao mjere za olakšanje poslovanja poduzetnicima koji posluju na području stare gradske jezgre, a za trajanja građevinskih radova na izgradnji podzemne garaže i uređenja glavnog gradskog trga Poljana, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

 „Cilj nam je poduzetnicima i obrtnicima osigurati što povoljnije uvjete poslovanja te ih potaknuti na cjelogodišnji i kontinuirani rad. Želja nam je da naša gradska jezgra živi svih dvanaest mjeseci te da se razvijaju aktivnosti koje nisu samo sezonskog karaktera“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Usuglašeno je da će se iznos spomeničke rente koji su do sada plaćali obrtnici i poduzetnici koji posluju u starom gradu prepoloviti. Zakupnine javnih površina za štekate u razdoblju od studenog do travnja za lokacije u Kalelargi i Masnoj ulici te u pridruženim ulicama, neće se naplaćivati.
Također, u istom razdoblju poslovni subjekti će se osloboditi plaćanja komunalne naknade.

Definirano je i da se visina dosadašnjeg iznosa paušalnog poreza na dohodak za privatne iznajmljivače soba, stanova i apartmana na području grada Šibenika neće mijenjati.

„Zadovoljni smo što je Gradska uprava prepoznala problem te izlazi u susret poduzetnicima. Ove mjere su konkretan materijalni poticaj, ali i znak da se trud poduzetnika cijeni te da je njihov doprinos zajednici vrijedan“, rekao je Joso Smolić, predsjednik OK Šibensko- kninske županije. U izjavi za portal „Šibenik News“ najavio je i dodatne akcije. Dok se na razini države ne riješi zahtjev da svi koji imaju veze s trgovinom alkoholnih pića, a ne samo ugostitelji plaćaju porez na potrošnju tražit će od lokalne samouprave u Šibeniku i Županiji da tu stopu smanje s maksimalnih 3 posto barem za 100 posto. Tražit će i da se naknada za štekate plaća cijelu godinu uz popust što bi onda, kaže Smolić, poduzetnike motiviralo da rade cijelu godinu, a ne samo u turističkoj sezoni.

Primjeni mjera prethodit će izmjene postojećih Odluka koje treba usvojiti i Gradsko vijeće Grada Šibenika u siječnju 2019.g. Odlukom će biti preciziran i popis ulica u kojima su površine izuzete od plaćanja naknada za zakup.

 

Iz kategorije: Vijesti