Datum objave: 20. Prosinac 2018

Mirjana Žurić:Zakupcima kućica na Adventuri ne uvjetuje se gdje će nabavljati "plastic free" ambalažu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog netočnih podataka u našem članku objavljenom 19. prosinca o načinu na koji zakupci kućica na šibenskoj Adventuri nabavljaju tanjure, čaše i pribor za jedenje koji ne smiju biti plastični reagirala je Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika.

U tom članku se spominju sumnje da su zakupci upućeni na točno određenog dobavljača na što je upozorila i vijećnica Iris Ukić Kotarac te da nije dobila pisani odgovor.
Mirjana Žurić nam je poslala odgovor koji je toj nezavisnoj vijećnici s NL Stipe Petrine upućen o ožujku ove godine. Naime, na taj navodni monopol upozorili su neki lanjski zakupci kućica na Adventuri no Mirjana Žurić to opvrgava.
Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

U prvom redu želim vam se zahvaliti na tome što ste prvi primijetili pohvalili da je šibenski adventski „plastic free“sajam već tri godine ispred europskih direktiva i aktualnih dogovora kao i mogućnosti da zabrana upotrebe plastike (određenih plastičnih proizvoda)za jednokratnu upotrebu stupi na snagu za dvije godine. Cijeli naš „plastic free“ koncept od samog početka imao je cilj aktualizirati problem plastifikacije prirode koja sustavno uništava floru i faunu. Također, želim istaknuti članak objavljen na odgovorno.hr portalu iz prosinca 2016. god. http://odgovorno.hr/osvrti/osvrt-plastic-free-adventski-eko-sajam-veliki-mali-korak-sibenik/ gdje želim citirati dio teksta: „Očito, u gradu koji proslavlja 950 godina svoga postojanja ima dovoljno proaktivnosti, razboritosti i snage da se gleda naprijed. I poduzima nešto, ne čekajući da „i drugi počnu“.
Možda nećemo uspjeti promijeniti svijet, ali možemo sebe, kaže se. U ovom slučaju, međutim, mijenjanjem sebe, vlastitih navika i djelovanja, doista mijenjamo i svijet. Djelujemo odgovorno, ne prepuštamo prirodi da se muči s onim što za nama ostaje toliko obilno – otpadom.

No, na žalost, moram reagirati na dio teksta u članku u kojem se kaže da je „jedina mrlja je informacija da se zakupcima kućica na Adventuri uvjetuje da tu kartonsku ambalažu kupuju samo kod određenog dobavljača. Iris Ukić Kotarac s NL Stipe Petrine lani je za govornicom Gradskog vijeća postavila pitanje o tome, ali nikada nije dobila odgovor“.

Nije točno da je itko zakupcima ugostiteljskih kućica uvjetovao kupnju ugostiteljskog pribora kod određenog dobavljača. Sami ugostitelji potpuno su samostalni u nabavi svih proizvoda koji su im potrebni za obavljanje djelatnosti na Adventskom sajmu i mogu ih nabaviti bilo gdje na tržištu bez ikakvih uvjeta. Slobodni ste to provjeriti kod bilo kojeg zakupca kućice. Jedini uvjet od strane organizatora bila je ekološki prihvatljiva ambalaža.

Također, nije točno da vijećnica Gradskog vijeća Iris Ukić Kotarac nije dobila odgovor na pitanje koje je postavila na 5. Sjednici Gradskog vijeća održanoj 20. prosinca 2017. god. Vijećnica je zatražila pisani odgovor na svoje pitanje i odgovor je dobila u pisanoj formi prije prve sljedeće sjednice GV održane 13. ožujka 2018. god. Isti odgovor dostavljen je i svim vijećnicima, a nalazi se u prilogu ovog maila“, stoji u priopćenju.
 

Iz kategorije: Vijesti