Datum objave: 18. Prosinac 2018

Kaznena prijava protiv policajaca koji su protjerivali izbjeglice,neki traže i ministrovu ostavku

Diana Ferić
Diana Ferić

Centar za mirovne studije podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja koji su silom protjerivali migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Nepoznati počinitelji u ovom su slučaju policajci snimljeni dok su nasilno i ilegalno protjerivali izbjeglice, javlja Index.hr.

“Nakon brojnih svjedočanstava javnost je mogla vidjeti snimke postupanja hrvatske policije. One otkrivaju sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja” rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije i inicijative Dobrodošli.

Na tvrdnje policije da se ne radi o protjerivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata, Kekuš je upozorila da policija vrlo široko tumači termin odvraćanja.

“Prvo su tvrdili da je to samo prisustvo policije na granici, a sada vidimo da se izbjeglicama onemogućava traženje međunarodne zaštite i azila”, rekla je.

Osim što su podnijeli kaznenu prijavu i od Državnog odvjetništva zatražili žurnu istragu, iz Centra za mirovne studije su zatražili i ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika uprave za granice Zorana Ničena smatrajući ih izravno odgovornima za nezakonito i nasilno postupanje policije.

Iz kategorije: Vijesti