Datum objave: 14. Prosinac 2018

Vremenske neprilike:Kiša i bura u Dalmaciji, snijeg u unutrašnjosti Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

'Bura već jača i jačat će i dalje pa svakako treba imati na umu da će biti vrlo jakih, pa i olujnih udara vjetra, a u kombinaciji sa snijegom valja računati na vijavice. U petak će u Gorskom kotaru i Lici nastaviti padati, snježni pokrivač podebljat će se za 20 do 30 centimetara što znači da bi ga, da nema bure, bilo taman toliko da dođe do vrha sare na čizmama. Uz buru, bit će dijelova ulica, cesta i polja na kojima ga neće uopće biti, a s druge strane može biti i zapuha od pola metra. U drugom dijelu dana krenut će i u nizinama i ubrzo se i početi loviti. U nizinama se do navečer očekuje otprilike 5 centimetara', prognoza je RTL-ove meteorologinje Dunje Mazzocco Drvar.
U noći na subotu snijeg u unutrašnjosti će nastaviti padati a bit će ga dovoljno za lijep ugođaj adventskog vikenda, možda i grudanje, ali za sanjkanje ipak većinom neće biti.
U Posavini, na Banovini i Kordunu moglo bi ga biti dvadesetak centimetara, a prema sjeveru manje, do deset centimetara. Štoviše, postoji mogućnost i da u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske potpuno izostane.

 

Mazzocco Drvar upozorava da u subotu navečer, nakon prestanka snijega, sa zapada prema istoku stiže i razvedravanje, a u područjima u kojima noć na nedjelju bude vedra temperatura će se spustiti i do -10, moguće čak i koji stupanj niže. Samo će se u Slavoniji vrlo vjerojatno zadržati manje hladno, a osjetnije zahladnjenje tamo stiže u nedjelju navečer. Nedjelja će biti sunčana, ali će sunce biti prilično zubato. Temperatura će se tijekom dana rijetko gdje popeti iznad nule.
Na jadranskoj obali vladat će zimski uvjeti, prije svega zbog bure koja će donijeti dojam vrlo hladnoga vremena, a u subotu će dosegnuti orkansku snagu i do 125 kilometara na sat, zbog čega treba računati na ograničenja u prometu, pa i potpuni prekid nekih brodskih i trajektnih linija.

 

Petak će biti kišovit, u južnoj Dalmaciji i na dubrovačkom području, koji će još veći dio dana biti pod utjecajem juga, mogući su popodne i jači izljevi kiše uz grmljavinu. Tamo gdje bura bude jača, a to je prije svega u Podvelebitskom primorju, uz kišu bi moglo biti i susnježice koja bi se mogla čak i malo zadržati na tlu. U noći na nedjelju bura će dijelom oslabjeti, a u područjima sa slabijim vjetrom očekuje se i osjetniji pad temperature, ponegdje i do -3 °C. Nedjelja će biti barem djelomice sunčana i suha, a nova kiša očekuje se u ponedjeljak, zaključuje RTL-ova meteorologinja.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionicama Bakar-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Od 5:30 jutros zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Bosiljevo i Kikovica. Promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom te ostala vozila bez propisane zimske opreme.

Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom trenutačno nema otvorenih cesta iz unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Snijeg po cijeloj zemlji

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, na širem riječkom području i središnjoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Baričević zbog snijega nošenog jakim vjetrom vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h. 

Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, priopćili su iz HAK -a.

 

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: