Datum objave: 05. Studeni 2018

Uz potporu građana nastavljaju se sudske bitke Stipe Petrine protiv hrvatskog pravosuđa

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog tužbe Stipe Petrine i sumnje da je sutkinja koja sudi u predmetu Stipe Petrina protiv sutkinje Općinskog suda u Šibeniku pristrana odgođeno je za danas zakazano ročište na splitskom Općinskom sudu. Pred zgradom suda na Dračevcu desetak građana došli su podržati Petrinu u njegovom pravnoj bitci. Petrina je tužio sutkinju Šupe nakon što je izgubio spor koji je protiv njega vodila ta sutkinja, a osudila ga je upravo sutkinja Ljubičić čije izuzeće traži.

Kako je kazao načelnik Petrina, piše portal Dalmacija danas, razgovor sa sutkinjom Ljubičić danas je u sudnici jedva potrajao minutu. Ročište nije održano, a Ljubičić je zamjerila Petrini držanje ruku u džepovima. On je zatražio obrazloženje odgode i zapisnik, a kako je rekao, nije dobio ni jedno ni drugo.

"Danas se još jednom pokazalo kako se suci nonšalantno ponašaju prema strankama i kako samo suci zaslužuje poštovanje dok su stranke u daleko gorem podređenom položaju osuđene na okolnost da suci mogu u okviru svojeg diskrecijskog prava voditi postupak kako hoće, a stranka se može žaliti “upravi vodovoda”. “Niste trebali dolaziti, doviđenja”, rečeno mi je u sudnici, čemu to ‘doviđenja’, za mene je to od sutkinje dosta drsko i bezobrazno jer se zna, prema odredbama ZPP-a, da je sutkinja trebala donijeti nekakav zaključak za odluku o odgodi ročišta. Zbog toga slijedi još jedna tužba radi povrede prava osobnosti, a druga razina je kaznena jer je sutkinja danas u sudnici zabranila pristup zainteresiranoj javnosti pod izlikom da nema ročišta, ali ovo je već drugi put da zabranjuje da se vidi što de događa u postupku", kazao je Petrina nakon ročišta, kako javlja portal Dalmacija danas.

Petrina se požalio na neravnopravan odnos strana u parnici. „ To se događa jer suci očito rade što ih volja. Upisuju u zapisnik što ih je volja vode postupak po svojoj slobodnoj prosudbi i na sve imaju odgovor – žalite se višem sudu. Radi toga sam podnio tužbu protiv povrede prava osobnosti jer ovdje je stranka svedena na poziciju da moli Boga da se netko pridržava zakona, a ne da je to već zagarantirano. Sudac vam tako jasno u lice kaže da neće upisivati što se događa na ročištu i da će upisivati što je volja jer je zapisničarka “njena”. Dakle, kao stranka ste apsolutno u nepovoljnom, inkvizicijskom odnosu prema sucu i zato je nužna javnost koja registrira, vidi i može sutra svjedočiti. To je jedini motiv nužnosti prisutnosti javnosti kako sudac ne bi mogao provoditi samovolju. S obzirom da sam sutkinji Dunji Ljubičić podnio tužbu radi povrede prava osobnosti i s obzirom da smo u sporu, jasno je da ona više neće suditi i očekujemo drugog suca zbog izuzeća. A ovo danas je bila katastrofa jer kako stvari stoje, a suci su nedodirljivi, sve je moguće ",  rekao je Petrina, kakao javlja portal Dalmacija danas.

 

FOTO:Dalmacija danas
 

Iz kategorije: Vijesti