Datum objave: 12. Listopad 2018

Može i to:S optužnicom za gospodarski kriminal u Jadranskoj banci predaje studentima na veleučilištima

Diana Ferić
Diana Ferić

Afera vezana za gospodarski kriminal u Jadranskoj banci za koji su optuženi bivši članovi Uprave Ivo Šinko, Marija Trlaja i Mirko Goreta stišala se, ali proces se i dalje vodi. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je u ožujku ove godine optužnicu protiv njih, čakovečkog poduzetnika Nikole Žnidarića te jedne pravne osobe. Tereti ih se da su trgovačkom društvu protupravno pribavili oko 42 milijuna kuna, a banci prouzročili štetu od gotovo 38 milijuna kuna.

 

U međuvremenu Mirko Goreta, jedna od optuženih postao je honorarni predavač na Veleučilištu u Šibeniku,a izgleda da je predavač i na još nekim visokoškolskim ustanovama.
 

Zna se da nitko nije kriv dok da sud pravomoćno ne proglasi krivim, ali je neobično i etički upitno da osoba s optužnicom za gospodarski kriminal koja je sigurno narušila njegov ugled u javnosti predaje studentima.

 

Dekanu Veleučilišta Ivanu Malenici to očito ne smeta jer je dio našeg novinarskog upita koji smo mu poslali o tomu je li opravdano da netko nosi teret optužnice za gospodarski kriminal radi na veleučilištu i obrazuje studente je ignorirao i ostavio bez odgovora, a o tomu kako je došlo dozo ga da angažiraju Goretu kaže:

 

„Kako se iznenada razbolio naš stalno zaposleni nastavnik i to neposredno pred početak akademske godine 2018/19, to se ukazala žurna potreba za kolegije kojih je on nositelj angažirati kao vanjske suradnike domicilne kolege koji imaju valjane izbore u nastavna zvanja predavača ili višeg predavača u znanstvenom području društvenih znanosti polje pravo, te kojiizvode iste ili slične kolegije na drugim visokoškolskim ustanovama.U tom smislu angažiran je i kolega Mirko Goreta, koji ima valjan izbor u zvanje višeg predavača i trenutno predaje pravne kolegije i na drugim visokoškolskim ustanovama, te koji je bio i naš vanjski suradnik na Upravnomstudiju Veleučilišta u Šibeniku do 2016. godine, tako da je odranijeupoznat s našim studijskim programom. Ujedno napominjemo kako je ugovor o djelu s kolegom Goretom sklopljen do povratka odsutnog zaposlenog nastavnika s bolovanja i to samo za jedan kolegij.

 

 Drukčije ne bi ni moglo jer bi u slučaju stalnog zaposlenja morao donijeti potvrdu da se portiv njega ne vodi nikakav sudski postupak, a on taj uvjet ne zadovoljava.

Optužnica protiv bivše Uprave Jadranske banke podignuta je, kao što je poznato, nakon istrage koja je trajala godinu dana.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. u Šibeniku, i to troje okrivljenika kao članovi uprave jedne banke, na traženje i nagovor četvrtookrivljenog direktora trgovačkog društva, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi tom trgovačkom društvu, s predmetnim trgovačkim društvom sklopili dva ugovora o okvirnom kratkoročnom revolving kreditu te veći broj dodataka tim ugovorima i ugovor o faktoringu.

 

Navedeno kazneno djelo, stoji u optužnici, učinili su protivno članku 2. Općih uvjeta kreditnog poslovanja - kojim je propisano da se kredit ne može odobriti niti isplatiti bez prethodnog provođenja analize i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja analize i prethodnog upisa adekvatnih instrumenata osiguranja povrata kredita - a znajući da su založene nekretnine znatno manje vrijednosti od one navedene u zaprimljenim elaboratima o procjeni i da ne sadrže njihovu stvarnu vrijednost, te protivno metodologiji za odobravanje otkupa nedospjelih potraživanja (faktoringa) kojom je propisano da kreditna sposobnost klijenta mora bit 2,5, a koeficijent likvidnosti 1, iako su znali da pravna osoba ima znatno nižu kreditnu sposobnost i koeficijent likvidnosti.
 

Iz kategorije: Vijesti