Datum objave: 02. Listopad 2018

Gradnja podzemne garaže je počela i povratka nema, no je li to baš pametan potez

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani kao da imaju demenciju pa reagiraju zaista na „zadnju loptu“, kada je sve gotovo kako to pokazuje najnoviji primjer gradnje podzemne garaže na tri etaže koja upravo počinje u Šibeniku ispod Poljane, a slično je bilo i u slučaja rušenja secesijske zgrade bivšeg kina Tesla za što se znalo da će se dogoditi još prije 10 godina, a građani su počeli iskazivati nezadovoljstvo tek kad je zgrada srušena.

Isto je s podzemnom garažom ispod Poljane koja nije upitna zbog toga što Poljana neće biti više ista nego zbog toga što stručnjaci, iako zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta to osporava, tvrde da je u današnje vrijeme izvan pameti graditi garažu u središtu grada i dovoditi u njega automobile, a i bez toga je ljeti stalni prometni kolap. Upitna je i zato što je jasno da podzemna garaža na tri etaže na tako malom prostoru ne može biti ekonomski isplativa. Takve računice postoje samo u slučaju gradnje podzemne garaže u Šibeniku nisu uvažene, ili kako to kaže Mileta, to je komunalni projekt i isplativost nije na prvom mjestu.

 

 

Već se 10 godina, pa i više, priprema i najavljuje gradnja podzemne garaže u središtu grada i moglo se na vrijeme reagirati i taj projekt osporiti , a ne sada, kada su radovi već počeli. Osporavaju ga građani na društvenim mrežema na kojima je sve više onih koji su protiv kopanja garaže u središtu grada. Vijećnica s Nezavinske liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac nedavno je na sjednici Gradskog vijeća upozorila na to da  gradnja podzemne garaže na tri etaže nije isplativa i da bi taj projekt treba preispitati no  njezin istup je ostao osamnjen, a  gradski oci su i dalej branili svoj projekt.

Rikard Marenzi, vijećnik ŠGF -a i partner NL Stipe Petrine uoči početka radova je  na svom  Facebook profilu razumno napisao:

Kao gradski vijećnik ne mogu biti indiferentan na predstojeća višegodišnja događanja oko Poljane i gradnje buduće garaže. Ježim se na pomisao i eventualne problem u kišnim razdobljima koja čak više nisu ni predvidljiva, a da ne kažem divlja. Podržavam revitalizaciju starog dijela grada, čak i razumijem probleme tog dijela stanovništva, oko svega pa tako i oko parkiranja, ali da budem pošten bilo bi lijepo imati garažu, ali bojim se cijene koju moramo platiti da bi je izgradili. Pri tom ne mislim samo na financijski, novčani dio, iako se i na to mogu svesti sve moje dvojbe.
Proučavajući taj problem naišao sam na knjigu Sveučilišta u Zagrebu s Fakulteta prometnih znanosti, koja je do kraja rasvijetlila sve moje dvojbe oko problema građenja garaže u centru grada. Prilažem je našim gradskim upravljačkim strukturama, a ovdje ću samo iznijeti jedan mali dio, po meni krucijalan jer sagledava problem na jedan drugi način.

 

Evo samo jedna točka iz navoda tipični problemi parkiranja u gradovima:
„ Činjenica ja da velika ponuda parkiranja u gradskim središtima potiče ljude na korištenje osobnog vozila, pa stoga povećava zagušenja – preopterećenja prometnica i zagađenja koja taj promet producira. U suprotnom, manja ponuda parkiranja ili parkiranje s ograničenjima rezultirat će manjim cestovnim opterećenjem, manjim zagađenjem te promjenom u modalnoj raspodjeli prema drugim načinima putovanja.“
Što hoće reći što se više mi trudili oko osiguranja parkirnih mjesta, to ćemo samo povećavati i usložavati isti problem.
Iz dijela koji govori o 10 mitova o parkiranju, izdvajam opet u sličnom tonu:

„Manja ponuda parkiranja znači da će ljudi više kružiti u nastojanju da pronađu mjesto za parking. Ta tvrdnja nije u potpunosti točna. Ako korisnici, naročito učestali, a ne povremeni, znaju da je ponuda parkiranja nedostatna, to će biti okidač za promjenu u modalnoj raspodjeli putovanja. Također pružanje informacije u realnom vremenu o ponudi parkiranja utjecat će na smanjenje traženja slobodnog mjesta za parkiranje.“

Ne pada mi napamet, da budem zločest, pa da izjavim da ovu knjigu nisu vidjeli, a kamoli pročitali, oni koji su zaduženi za ove probleme u našem gradu, ali apeliram da ispitaju da li su iskoristili sve ostale resurse važne za ovu problematiku, a ne da nas guraju u višegodišnju agoniju oko gradnje garaže na Poljani.
I da se vratim na početak i zaključim da je jedino bitno osigurati parkirna mjesta za stalne stanovnike i djelatnike starog dijela grada, a ne poduzimati rizične akcije da bi udovoljili povremenim gostima i prolaznicima kroz naš grad.

A da li je garaža rješenje tog problema, sve više sumnjam u tu odluku, kaže Rikard Marenzi.

 

Zanimljivo je da oporbeni SDP o svemu šuti. Prije dvije godine tadašnji vijećnici u Gradskom vijeću Grada Šibenika Franko Vidović i Joško Šupe, koji je u Vijeću i danas upozoravali su da će uređenje Poljane s tri etaže podzemne garaže financijski uništiti ne samo poduzeće Gradski parking, koje bi trebalo vraćati kredit, nego i proračun Grada Šibenika i da je suludo gradnjom te garaže privlačiti promet u središte grada, ali te su njihove riječi „otišle u vjetar“.

O gradnji podzemne garaže ispod Poljane razmišljalo se još u vrijeme kada je gradonačelnik Šibenika bio Milan Arnautović pa je tadašnji Gradski parking s tim u vezi izradio i neke projekte. Nakon toga je tu ideju aktualizirala bivša koalicijska vlast na čelu sa SDP-om s tim da su se ipak odlučili za gradnju samo jedne etaže. Sadašnji gradonačelnik Željko Burić se u predizbornoj kampanji prije prvog mandata zalagao za to da Poljana ostane samo gradski trg bez podzemnih garaža, a onda je popustio i priklonio se ideji gradnje garaže s tri etaže, kako se opravdavao, radi interesa stanovnika i poduzetnika u povijesnoj jezgri Šibenika i tako su bageri stigli na Poljanu!

 

 

Iz kategorije: Vijesti