Sidebar Menu

Datum objave: 24. Rujan 2018

Novinar Margetić na Fra Ma Fu festivalu zatražio zaštitu:Nalogodavci iz HDZ -a me uništavaju

Diana Ferić
Diana Ferić

Fra Ma Fu festival novinara i novinarske reportaže čije je četvrto izdanje održano protekla četiri dana u Fažani i na Brijunima jedan je od rijetkih događanja na kojima se potiče vraćanje odavno izgubljenog digniteta novinarske profesije i druženje novinara radi uspostave novinarske solidarnosti i međusobnog uvažavanja što je također izgubljeno u turobnom svijetu komercijalizacije i banalizacije medija te pauperizacije novinara.

 

 

Taj je susret, na kojem je bilo više od 100 novinara iz 13 zemalja svijeta pokazao da, uz sve to, novinare koji kritički pišu na ex YU prostoru ne samo egizstencijalno nego i fizički ugrožavaju centri političke i ekonomske moći. Tako je Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu završio dramatičnim apelom nezavisnog novinara iz Zagreba Domagoj Margetić da mu se pomogne jer zbog pritisaka na njegovu obitelj i prijetnji smrću, kako je rekao, već 18 dana štrajka glađu i neće prestati dok se ne ispune neki njegovi uvjeti od kojih je jedan da ga zaštiti strukovna novinarske udruga – Hrvatsko novinarsko društvo, koja za sada o njegovom slučaju šuti,a jednako su potresne bile i priče novinara iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Margetić je sudionike festivala, koji je na trodnevnom druženju okupio u Fažani i na Brijunima 200 sudionika, od kojih 130 novinara iz 13 zemalja, izvijestio da je prijetnje prijavio policiji koja ni “nakon mjesec dana nije poduzela ništa” i da mu ništa drugo ne preostaje nego da ide "do kraja". Rekao je da mu "osobe sa značkama" dolaze na vrata obitelji i "uznemiruju ih nekim dosjeima", te tražio da ga se "ne tretira kao obrtnika kako bi se mogao slobodno baviti novinarskim poslom". Požalio se da ga ignorira i Hrvatsko novinarsko društvo koje je, kako je rekao, obavijestio o svemu. Voditelj okrugloga stola Saša Leković izrazio je podršku Margetiću u ime festivala te ga pozvao da prekine štrajk jer, kako je rekao, "neće imati priliku dočekati ispunjenje ni jednoga zahtijeva".

 

 

Margetić je jasno izrekao kako zahtijeva da se "prekinu pristici na njega i njegovu obitelj, da se razotkriju oni koji stoje iza pritisaka", te da dobije na uvid dosjee o njemu koje je, podsjetio je, spominjao još Tomislav Karamarko. Rekao je da u pritiske "ulazi" i ukidanje njegove emisije na TV Mreži. Uz to, zatražio je da mu se omogući razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem na kojemu bi mu podastro sve dokaze, te da HND stane iz njega. "Sve ovo događa se jer nisam htio reći koliko košta da šutim", zaključio je Margetić plačnim glasom. Prije Margetićeva istupa, na okruglome stolu su kolege iz susjednih zemalja, govoreći o solidarnosti među novinarima, zaključili da su novinari razjedinjeni i uvelike smanjenih prava te da je najveći oblik solidarnosti izdavanje priopćenja koja nemaju veliku snagu. U Crnoj Gori su solidarni vlasnici medija kad se radi o donošenju zakona za koje imaju zajedničke interese i koji će im povećati utjecaje, inače se oštro obračunavaju za tržište, dok se novinari znatno teže okupljaju, rekla je predsjednica Sindikata medija u Crnoj Gori Marijana Camović. "Kada je napadač propucao našu kolegicu u nogu, na prosvjedu se okupilo više od stotinu ljudi, od kojih samo 30 novinara", podsjetila je.

 

 

Urednica portala tačno.net iz Bosne i Hercegovine Štefica Galić ustvrdila je da je, zbog napada s obitelji morala promijeniti boravište, te da je šest godina spavala u kancelariji, dok je policija sve napade i prijetnje tolerirala. Galić je istaknula da je, zbog korupcije u pravosuđu, izgubila većinu sudskih sporova, te dodala da njezini napadači unaprijed znaju da im se ništa ne može dogoditi. Izrazila je žaljenje zbog slabe podrške kolega i posvjedočila da ljudska riječ podrške znači mnogo u takvim trenucima, te da je najveću satisfakciju imala kad su je podržali novinari koje cijeni - vodeća novinarska trojka Ferala. Pozvala je novinare da se bolje organiziraju jer se samo tako mogu boriti za bolji svijet. Nezavisni novinar iz Beograda Vladimir Kostić požalio se da je u borbi za istinu izgubio podršku i svoga novinarskog društva te istaknuo da se u Srbiji može računati samo na solidarnost manjega broja novinara iz nezavisnih medija. Kostić smatra da novinari moraju aktivnije djelovati te je upozorio da se solidarnost vidi tek “kad imaš nešto izgubiti”.

 

 

Uz brojne kulturne događaje, održan je i okrugli stol "Novine žive" na kojemu su svoje strategije opstanka predstavili vlasnici tjednika "Volim Šibenik" iz Hrvatske, dvotjednika "Start BiH" iz Bosne i Hercegovine i mjesečnika "Dimenzie" iz Slovačke. Oni su istaknuli problem opstanka i zadržavanja nezavisnosti u odnosu na izvore financiranja.

 

 

Na festivalu je predstavljen Međunarodni centar za razvoj koji će biti pokretač projekata održivog razvoja radi poticanja pozitivnih promjena, koordinator toga centra je udruga Informo iz Vodnjana zajedno s Općinom Fažana.

 

 

Direktor festivala Goran Gazdek istaknuo je da je smisao festivala okupiti novinare s različitim iskustvima, osobito one koji uspijevaju ostvariti svoje ideje, da ih u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi druženja rasprave i podijele s drugim kolegama, te da sve to bude na tragu ideja Franje Martina Fuisa, kojem je posvećen festival. Po riječima Veljka Krulčića, Franjo Martin Fuis (1908.-1943.) jedna je od najplodnijih, najbriljantnijih i najsvestranijih osobnosti u hrvatskome novinarstvu i populurnoj kulturi zadnjega desetljeća prije Drugoga svjetskog rata.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam