Datum objave: 10. Rujan 2018

Dvojica šibenskih znanstvenika na najvećem svjetskom kongresu rimske vojne arheologije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski konzervator, dr.sc. Ivo Glavaš sudjelovao na 24. svjetskom Limes kongresu u Beogradu i Starom Kostolcu u Srbiji, najvećem svjetskom kongresu rimske vojne arheologije tzv. Limes kongresu koji se održao od 2. do 8. rujna. Kongres se održava svake tri godine u državama koje su imale rimsku vojnu granicu.
To je skup najjačih svjetskih znanstvenika iz područja rimske vojne arheologije tj. proučavanja rimske vojske. Na kongresu su bili svi koji nešto znače u svjetskoj arheologiji u toj disciplini.

Sudjelovala su 323 znanstvenika s najvažnijih svjetskih sveučilišta i instituta.

 

„Hrvatsku su predstavljala Sveučilišta u Zagrebu i Zadru te Institut za arheologiju, a ja sam jedan od rijetkih znanstvenika iz Hrvatske koji je izlagao na Limes kongresu, a da ne dolazi s hrvatskih sveučilišta ili instituta. Na Limeskongresu u Starom Kostolcu imao sam izlaganje posvećeno rimskim legionarima koji su, među ostalim, sudjelovali u upravnim poslovima nekadašnje rimske provincije Dalmacije. Pred svjetskom znanstvenom kremom iznio sam rezultate svojih istraživanja“, ističe dr. sc. Glavaš.

 

Zanimljivo je da je na tom kongresu bio još jedan Šibenčanin - profesor Željko Miletić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. On i buduća docentica Silvija Bekavac imali su vrlo zapaženo izlaganje o najnovijim arheološkim istraživanjima na lokalitetu Kadina Glavica u Petrovom polju kod Drniša.
 

Iz kategorije: Vijesti