Datum objave: 19. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Zadnji put viđen morski čovik u kanalu sv. Ante

Diana Ferić
Diana Ferić

Morskog čovika Šibenčani su zadnji puta vidjeli na današnji dan 19. kolovoza 1940. godine. Sreli su ga u kanalu sv. Ante i vidjeli kako odmara na žalu spruda Ročni ispred tvrđave sv. Nikole.

Već tada viđenje morskog čovika bila je senzacija vrijedna da je zabilježe novine, jer je taj morski sisavac znan kao sredozemna medvjedica, a u Hrvatskoj kao jadranska ili dalmatinska medvjedica odnosno Adriana, bio istrijebljen, a njegova staništa uništena. Prema izvještajima morski čovik viđen u kanalu sv. Ante i na Ročnom bio je dug oko 2 metra, a budući da je plivao za brodovima može se pretpostaviti da je bila riječ o zdravoj i mladoj životinji.

Šibenčani, putnici i turisti koji su dolazili u Šibenik parobrodom mogli su vidjeti morskog čovjeka kako mirno leži na žalu, a za jednim brodom je čak i plivao kroz kanal sve do pećine sv. Ante gdje je zaronio. Nakon te vijesti mnogi su Šibenčani zaplovili prema kanalu ne bi li vidjeli morskog čovika, ali on je nestao i nikada više nije viđen u šibenskim vodama.

Sredozemna medvjedica ili po šibenski morski čovjek, jedan je od najugroženijih sisavaca na svijetu. U Jadranskom moru strogo je zaštićen od 1935. godine, a zadnji primjerak ubijen je 1967. godine.

Tek da se zna tog dana, 19. kolovoza 1940. godine Šibenik je dobio treće kino, a na otoku Zlarinu je umrla Zvjezdanka Vukov jedna od najljepših djevojaka Dalmacije.

Treće kino zvalo se "Luxor". Otvorio ga je Josip Nakić, a Zlarin je tugovao za Zvjezdankom Vukov, kćerkom kapetana i suvlasnika najljepše hrvatske jahte na Jadranskom moru, slavne zlarinske "Nirvane". Zvjezdanka je umrla u 26. godini, a pričalo se da se nikada nije udala i da je ostala čedna baš zbog svoje nadnaravne ljepote.
 

Iz kategorije: Vijesti