Datum objave: 17. Kolovoz 2018

Na Zlarinu prikazan "Plastični ocean", jedan od najboljih svjetskih ekoloških filmova

Diana Ferić
Diana Ferić

"Plastični ocean" vrhunski ekološki film sniman u čak 60 zemalja, ovjenčan brojnim međunarodnim nagradama, nakon premijere u Zagrebu drugi puta u Hrvatskoj prikazan je na otoku Zlarinu.

Film je prikazan na trgu Ispo leroja, a prije projekcije predavanje Ana Robb iz ekološke organizacije "Albatros revolucija" održala je predavanje o zastrašujućim razmjerima zagađenja okoliša te alternativama kojima možemo utjecati na reduciranje smeća u okolišu. Naglasila je da plastika u oceanu nije nečiji tuđi problem već problem svakog od nas, a zorno je, nizom dramatičnih fotografija, ukazala i na dramatično onečišćenje Jadranskog mora i hrvatskih otoka.

Program je moderirala šibenska znanstvenica dr.sc Ljiljana Zmijanović koja je u najavi filma naglasila:
-Svake se minute u svjetska mora istovari kamion smeća. Količina plastike, koja se u moru razgrađuje stoljećima, pa i duže od toga, dosegla je alarmantnu razinu, a činjenica koja zabrinjava jest njezin štetan utjecaj ne samo na morske ekosustave već i na ljudsko zdravlje. Plastičnu krizu izazvali smo neodgovornim ponašanjem prema prirodnim resursima, a sve ćemo njezine posljedice tek saznati.

Dokumentarnim filmom "Plastični ocean", kojeg je redatelj Craig Leeso snimio je u suradnji s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača, na jednostavan način otkriva šokantne razmjere zagađenja mora i oceana te brutalnost kojom čovjek ugrožava opstanka života na planetu Zemlji. Projekt je pokrenut s ciljem da se istraži krhko stanje oceana, razotkriju alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukaže na rješenja koja, ako ih se provede, mogu trenutno utjecati na poboljšanje stanja i smanjenje zagađenja.

Film "Plastični ocean" imao je veliki odjek širom svijeta i naišao je na nepodijeljenu podršku i odobravanje svih koji su ga vidjeli. Svojom snagom utjecao je i na pokretanje globalne rasprave o problemu zagađenja i oceana, utjecao je na zakonodavstvo nekih zemalja, pokrenuo je niz industrijskih inovacija, natjerao je trgovce da ponovno promisle o načinu svog poslovanja, a potrošače da donose promišljene odluke pri kupnji.

Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu, čiji je prethodni dobitnik bio Al Gore.

Redatelj filma "Plastični ocean" je Craig Leeson, novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik, osnivač Leeson Media Internationala i Ocean Vista Filmsa te predsjedavajući Shot Hong Kong Film Festivalom. Dokumentarističku filmsku karijeru započeo je na National Geographic Channel. Scenaristi su Craig Leeson i Mindy Elliott, glazbu za "Plastčni ocean" skladala je Miriam Cutler, a u igrane scene glume David Attenborough, Sylvia Earle i Craig Leeson.

Projekciju ovog iznimno vrijednog i važnog filma na otoku Zlarinu omogućili su Ana Robb i "Albatros revolucija", te "Gusterna Zlarin" i Turistička zajednica Zlarin.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti