Datum objave: 07. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Počela opća kinofikacija Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Opća kinofikacija Šibenika, izgradnja mreže dvorana za prikazivanje filmova po Šibeniku i cijeloj Općini Šibenik s ciljem da se filmska umjetnost učini pristupačnom najširim narodnim masama, počela je na današnji dan 7. kolovoza 1957. godine.

Plan kinofikacije osmislilo je Kino poduzeće Šibenik na poticaj Josipa Ninića, predsjednika Narodnog odbora Općine Šibenik koji je smatrao da Šibenik ne smije zaostajati za Kninom "koji je već nabavio cinemaskop i može prikazivati filmove na širokom platnu u komadu, bez pauza i prekida na činove".
Šibenik je 1957. godine imao samo dva kina koja nisu mogla primiti sve one koji su željeli gledati filmove jer su imala manji broj sjedala "nego prije rata kada je Šibenik imao 6000 stanovnika manje ".

Planom kinofikacije bilo je predviđeno da Šibenik konačno dobije i ljetno kino, te mrežu općih i namjenskih kina. Primjerice radilo se na prenamjeni gimnazijske svečane dvorane u kino za učenike i omladinu, pretvaranju "bašte ex hotela Kosovo (iza današnjeg DM-a) u ljetno kino" te uređenju dvorane iza samačkog hotela (današnje kino "Odeon") u kino za prikazivanje filmova za odrasle. Kinofikacija je trebala zahvatiti i sva sela te otoke na kojima postoje uvjeti za prikazivanje filmova.

Postojali su ambiciozni planovi za modernizaciju kina "Tesla" i kina "Sloboda" no od svega toga ništa nije ostvareno. Već 1958. godine Kino poduzeće je  zajedno s Knjižnicom i Kazalištem "palo u bijedno financijsko stanje" pa se više nije spominjala ni kupnja cinemaskopa kakav ima Knin, a žarko željeno ljetno kino Šibenik nikada nije dobio.

 

Iz kategorije: Vijesti