Datum objave: 05. Kolovoz 2018

Prigodni govori čelnika u Kninu puni ponosa na Domovinski rat,ali i sadašnje stanje u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Zajedništvo koje smo pokazali u Domovinskom ratu Hrvatskoj je prijeko potrebno i danas, poruka je govora koji je na svečanoj proslavi 23. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održao premijer Andrej Plenković Predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pak u svom je govoru uspio povezati Domovinski rat, Vatrene i smrt Olivera Dragojevića, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se nakon zahvala Franji Tuđmanu i gojku Šušku također okrenula apelima za jedinstvenost i složnost nacije.

 

 

Danas se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo slavnih dana koji su Hrvatskoj donijeli toliko priželjkivanu slobodu i trajan mir. Zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja, vrsnim zapovjednicima Hrvatske vojske i policije, slozi hrvatskog naroda i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio do tada okupiranih područja Hrvatske. Kraljevski grad Knin, jedan od sjedišta hrvatske državnosti, napokon je vraćen u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske. Sjećanje na 5. kolovoza i vijest o oslobađanju Knina, a potom i slika 6. kolovoza kada je Tuđman poljubio zastavu na Kninskoj tvrđavi, u svima nama izaziva i neopisivo ushićenje i suze radosnice jer smo znali da to znači kraj rata kraj patnji našeg naroda i skori povratak stotina tisuća prognanih svojim domovima, rekao je premijer Plenković.

 

 

Oluja je u svega nekoliko dana u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva. I vojnički je porazila velikosrpsku politiku Miloševićeva režima. Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo uz pomoć UN-a kasnije, i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja čime je 1998. ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija. Strateška promjena odnosa snaga koji je donijela Oluja omogućila je slom opsade Bihaća kao i oslobađanje velikog dijela BiH. Oluja je omogućila i potpisivanje dejtonsko pariškog mirovnog sporazuma za BiH, istaknuo je Plenković.

Prisjećamo se i svih teških trenutaka Domovinskog rata - od Vukovara i Škabrnje do opsade Dubrovnika i napada na brojne druge gradove i sela. U mislima su nam i svi nestali stradalnici i žrtve Domovinskog rata i njihove obitelji kao i svi branitelji koji su utkali svoje živote u temelje naše države. Ti najteži trenuci nisu slomili naš duh i vjeru u konačnu pobjedu koju danas slavimo. Unatoč vojno nadmoćnijem agresoru, zahvaljujući našem jedinstvu, obranili smo i oslobodili zemlju, a potom je i obnovili. Sloga, ustrajnost i požrtvovnost koju je hrvatski narod tada pokazao trebaju nam i danas biti poticaj da nastavimo predano raditi na izgradnji snažne i uspješne domovine. To podrazumijeva i dostojan život onih koji su bili spremni žrtvovati vlastiti život za svoje sugrađane i svoju domovinu, zbog čega zaslužuju poštovanje, zahvalnost i priznanje cijele nacije.

Prošle godine, na sjednici Vlade, uoči Dana pobjede, predložili smo zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Taj zakon je usvojen.

Danas se zalažemo za suradnju i dobrosusjedske odnose sa Srbijom koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi odgovornom suočavanju s prošlosti i pravdi. To podrazumijeva pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa iskrenu pomirbu dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU.

 

 

 

Modernizacije policije i vojske obveza je svake odgovorne vlade. Stoga je nabavka borbenih zrakoplova strateški važan korak koji će nam omogućiti da Hrvatska bude još sigurnija i još bolje možemo odgovoriti sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima našeg vremena. Izbor izraelskih aviona ogroman je korak za sigurnost hrvatske države i neba za slijedećih 30 godina. Tom prilikom je Plenković pozdravio izraelske i američke predstavnike na obilježavanju Dana pobjede.

Odlučnost hrvatskih branitelja za slobodu hrvatske svima nama treba biti stalan putokaz prema izgradnji uređenijeg i pravednijeg društva, društva jednakih mogućnosti za sve a koje štiti slabije. O tome ne bismo mogli ni pomišljati da nije bilo Oluje. Na tim temeljima danas gradimo domovinu koja našim obiteljima treba omogućiti da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život i dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade, izjavio je među ostalim premijer Plenković.

Goran Jandroković je naglasio kako su veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, osnažili i pozicionirali našu domovinu na karti svijeta.
"U Domovinskom ratu stvorena je hrvatska vojska čijoj se snazi i danas divimo. Dokazala je svoje ratno iskustvo i borbeno umijeće i zato je danas jedna od najcjenjenijih vojski u svijetu", kazao je.
Predsjednik sabora ocijenio je da smo u Domovinskom ratu pobijedili zato što smo imali jaku nacionalnu svijest o povijesnom trenutku obnove vlastite države te viziju u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti. "Pokazali smo vjeru, odlučnost, hrabrost, samosvijest, snagu i odgovornost. Disali smo kao jedno biće, bili složni povezujući hrvatstvo u domovini i svijetu", rekao je.
Naglasio je kako je domoljublje bilo presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu.
"Ljubav prema domovini očituje se u našem osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo, u tome da sve što svakodnevno radimo ne radimo samo zbog nas samih već i zbog drugih i hrvatskog društva u cjelini. Naša dužnost je da svakodnevni posao obavljamo ispravno, pošteno i lojalno dajući najbolje od sebe u onome što radimo. Time ćemo pokazati naše poštovanje prema svima koji su se žrtvovali za Hrvatsku", kazao je Jandroković.


Istaknuo je da danas slavimo jednu od najvažnijih pobjeda hrvatskog naroda u njegovoj povijesti, slavimo je u ozračju ponosnog domoljubnog zanosa koji nam je vratio nedavni uspjeh naših nogometaša.
"Oni su nam ponovno donijeli optimizam i zajedništvo i na tome im trebamo biti zahvalni. Ali i pokazali su vrijednosti koje smo svi zajedno prepoznali i koje nam trebaju biti primjer - talent, rad, međusobno povjerenje i prijateljstvo, vjeru, hrabrost i samopouzdanje - ali prije svega poniznost, vrlinu koju u svakodnevnom životu i ne cijenimo dovoljno", rekao je.
Ustvrdio je da je svaka priča o uspjehu pojedinca i društva u cjelini samo jedna - ona koja se temelji na tim vrijednostima.

"Vodeći se njima mijenjat ćemo pozitivno sebe, potaknuti promjene u svojoj okolini i u konačnici osigurati napredak čitavog društva. Time ćemo dokazati istinsko domoljublje, upravo onako kako smo ga pokazali nedavno u radosti zbog naših nogometaša ali i u tuzi zbog odlaska jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, našeg Olivera", rekao je Jandroković.
Ako smo znali stvoriti i obraniti hrvatsku državu, dodao je, znat ćemo je danas i u budućnosti nastaviti graditi i razvijati. "To znači brinuti o kvaliteti života svakog hrvatskog čovjeka, skrbiti o našim braniteljima kroz primjenu novog zakona o braniteljima, čuvati našu sigurnost i naše institucije kroz jačanje koncepcije moderne domovinske sigurnosti, jačati međunarodna partnerstva, kao što smo činili ovih dana s našim prijateljima iz SAD-a i Izraela", kazao je.
Posebno je istaknuo da trebamo čuvati povijesnu istinu i pokloniti se našim herojima kao što smo jučer učinili odavajući priznanje generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

 

 

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uz ostalo kazala: „Svima izražavam posebnu zahvalnost za sve što su dali za Hrvatsku. S posebnom zahvalnošću sjećamo se dr. Franje Tuđmana utemeljitelja moderne Hrvatske, koji je stvorio pobjedničku Hrvatsku vojsku i pobjednički je vodio kroz zime, ljeta, bljeskove, maestrale i oluje.

Sjećamo se i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, koji je gradio i stvarao sve potrebne preduvjete sjajnih pobjeda. Bila je to veličanstvena pobjeda. Operacija Oluja postaje školski primjer uspješno vođene vojne operacije. Nemjerljiv doprinos dali su i pripadnici HVO-a. Bilo je to vrijeme potpunog zajedništva hrvatskog naroda i hrvatskog vojnika.

Ratne događaje čuvajmo u sjećanjima, ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspjeha naše države. To dugujemo i braniteljima koji su ugradili svoje živote u temelje hrvatske države.

Koliko možemo kada smo složni i jedinstveni, pokazali su i naši nogometaši, koji su pokazali što mogu učiniti kada se ujedine. Pred nama su novi izazovi - izgradnja pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta života. Snažna država uvjet je sigurnosti. Stoga je izgradnja učinkovitog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta. Kao odgovorna članica EU-a i NATO-a deklarirali smo postizanje određenih ciljeva u području obrane. Naglašavam - ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak nego ulaganje u budućnost, gospodarstvo, istraživanje i razvoj. Karakter vojnika počiva na domoljublju, vojničkoj spremnosti. Vojnik je i danas jedna od najprepoznatljivijih sadržajnica Hrvatske diljem svijeta. I danas se hrvatski vojnici ističu sjajnim rezultatima.

Veliko priznanje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci je i današnja nazočnost zapovjednika Nacionalne garde Minnesote u Kninu. Hrvatska ima i drugih strateških partnera, posebno ističem ono s Državom Izrael, to je doprinos našoj sigurnosti, ali i sigurnosti u jugoistočnoj Europi. Posebno je to važno za BiH, domovinu i hrvatskog naroda. Zato će Hrvatska podupirati europski put BiH. Prije 23 godine podizanjem barjaka na kninskoj tvrđavi označili smo povijesnu pobjedu.

Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, no ponekad mi se čini da sami sebi ne priznamo koliko potencijala imamo. Tu su naši znanstvenici, umjetnici, inovatori, sportaši, naši mladi koji osvajaju medalje na natjecanjima. Moramo osloboditi svoje velike kreativne energije, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše. Neka nam živi pobjednička Hrvatska vojska, naša draga i vječna domovina Hrvatska“.

 

Iz kategorije: Vijesti