Datum objave: 04. Kolovoz 2018

Gotovina i Markač odlikovani na kninskoj tvrđavi,SNV pokraj Knina održalo komemoraciju za žrtve "Oluje"

Diana Ferić
Diana Ferić

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač odlikovani su u sobotu uvečer na kninskoj tvrđavi Veleredom kralja Petra Krešimira IV . Odlikovala ih je predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović. Govore su, osim Kolinde i odlikovanih, održali ministri Tomo Medved, Davor Božinović i Damir Krstičević.

"Ovo visoko državno odličje doživljavam kao počast i priznanje povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države na čelu sa prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme, suočeni s izravnom ugrozom, nesebično i časno branili i obranili svoje domove i našu domovinu. S ponosom i tugom posebno se ovih dana sjećamo naše braće koja više nisu s nama. Izgradili smo sustav, Hrvatska je uvažena članica europske obitelji. I nama i generacijama koje rastu postaje bitna briga o sigurnosti, socijalnoj pravdi i demokratskim načelima. Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Snaga zajedništva, po tome povijest pamti kralja Petra Krešimira IV. Čestitam vam svima Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan branitelja", rekao je Gotovina.

 

Srpsko narodno vijeće (SNV), pak, danas je u Mokrom Polju pored Knina održalo komemoraciju u spomen na ubijene i nestale pripadnike srpske manjine tijekom i nakon hrvatske oslobodilačke akcije "Oluja".
U znak sjećanja na devetero civilnih žrtava u Mokrom Polju je, dan uoči obilježavanja 23. godišnjice "Oluje", služen je parastos te je održana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije na kojoj je pročitana i izjava sjećanja Srpskog narodnog vijeća.

 

"Na današnji dan svi se sjećamo događaja od prije 23 godine kada je srpski narod bio primoran da ode sa svojih ognjišta. Mislim da je nakon 23 godine konačno došlo vrijeme da se pronađu i kazne počinitelji zločina, ali uzevši u obzir sadašnje ponašanje predstavnika vlasti prema srpskoj zajednici, teško je reći da li to možemo očekivati u skorijoj budućnosti", rekao je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić.
Prilikom polaganja ruža ispred spomen-ploče za ubijene Mokropoljce predstavnica Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić rekla je da "zločini nisu bili slučajni", te da se o njima još šuti.
 

Iz kategorije: Vijesti