Datum objave: 04. Kolovoz 2018

Ekstremne tempereture u cijeloj Europi:Od vrućine u Španjolskoj umrlo troje ljudi

Diana Ferić
Diana Ferić

Val ekstremnih vrućina koji je zahvatio Europu, ponajviše Španjolsku i Portugal, odnio je prve živote. U Španjolskoj su umrle tri osobe, a vrhunac toplinskog vala očekuje se tijekom današnjeg dana, prenosimo s portala Index.hr.

 

Diljem Portugala na snazi je upozorenje najvišeg stupnja zbog vrućina. Temperature bi danas mogle rasti i do 49 Celzijevih stupnjeva, što znači da bi mogao biti srušen povijesni rekord iz 1977. godine - tada je u Ateni izmjereno rekordnih 47 Celzijevih stupnjeva. Već u 10 sati ujutro u dijelovima Španjolske i Portugala izmjereno je 38 Celzijevih stupnjeva.
Ekstremne vrućine od Španjolske do Finske

 

Velike vrućine zahvatile su područja od Španjolske do Finske. Ledenjak na švedskoj planini Kebnekaise toliko se otopio na ljetnim arktičkim temperaturama da više nije najviši vrh u toj zemlji.
"Strašno", rekla je Gunhild Ninis Rosqvist, profesorica geografije na Sveučilištu u Stockholmu koje godinama mjeri visinu ledenjaka u sklopu istraživanja o klimatskim promjenama.

 

"Ovaj ledenjak je simbol svih ledenjaka svijeta. Cijeli okoliš se topi, snijeg se topi, a to utječe na kompletan ekosustav: biljke, životinje, klimu, sve", kaže Rosqvist. "Ovdje se klimatske promjene tako jasno vide", dodaje.
Nismo pripremljeni za ovakve vrućine
Temperature zraka iznad 30 stupnjeva u ovo doba godine nisu ništa neobično za Hrvatsku, međutim sparinu nije jednostavno podnijeti.

 

Pirenejski poluotok pogođen je pravim toplinskim valom, a sjever Europe apsolutno je nepripremljen za vrućine kakve su osjetili ovoga ljeta.

 

Iz kategorije: Vijesti