Datum objave: 03. Kolovoz 2018

ŠOKANTNO - Changer ponovno osramotio Šibenik i sebe - neznanjem

Diana Ferić
Diana Ferić

Changer, manifestacija koja u Šibenik, kako se tvrdi, dovodi multimedijalnost, inovativnost, tehnološke, umjetničke i komunikacijske changere, ponovno je, po drugi puta zaredom, osramotio sebe i Šibenik - neznanjem!

Ta manifestacija "koja u svom programu okuplja nositelje tehnoloških, umjetničkih i komunikacijskih promjena", prošle se godine, kada je prvi puta održana u Šibeniku, osramotila "otkrićem" da je otac modernog Šibenika Ante vitez Šupuk bio, ni manje ni više nego "izumitelj jedne od prvih hidroelektrana u svijetu".

Tu nebulozu organizatori Changera ispravili su odmah nakon što je na nju ukazano, no očito iz te pogreška (ako se takvo izvrtanje povijesnih činjenica uopće može nazvati pogreškom) nisu ništa naučili jer se Changer, čiji je početak upravo najavljen, opet osramotio neznanjem.

I ovoga puta Changer se poskliznu na istoj "kori od banane, pardon neznanja" - električnoj energiji i električnoj javnoj rasvjeti. U svom je programu pod rednim brojem 3 objavio:

Jeste li znali da je Šibenik prvi grad u svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu? Prije nego što su obasjani gradovi poput New Yorka, Londona i Pariza, grad s četiri tvrđave bio je prvi koji je imao svjetlost! Potpuno prirodno, savršeno uklopljeno u ambijent gradske jezgre, svjetlost budućnosti obasjat će Šibenik i krajem kolovoza. A budućnost doista jest svjetla, sve dok postoji umjetnost. Prošetajte uz šibenski HNK, koji će postati kulisa za 3D mapping koji oduzima dah, pored šibenske katedrale pronađite jedini šibenski restoran s Michelinovom zvjezdicom, Pelegrini, ili večerajte u kultnoj šibenskoj Marendi u pauzi od traženja svjetlosnih instalacija, koje će umjetnici postaviti po cijelome gradu.

Problem je u tome što ŠIBENIK NIJE PRVI GRAD NA SVIJETU KOJI JE IMAO JAVNU ELEKTRIČNU RASVJETU. Ako se lokalno griješi i Šibeniku pripisuje mjesto u povijesti koje mu ne pripada, onda je Changer kao prosvjetiteljska manifestacija koja širi znanje to morao ispraviti. Umjesto toga sve se podiže na još višu razinu neznanja i konstruira priča koja nema nikakve veze s činjenicama. Štoviše dovodi Šibenik u vrlo neugodnu situaciju iz koje bi mogao izaći osramoćen i prokazan kao grad lažov.

Šibenik je povijesno točno (na što je organizatorima Changera bilo ukazano i prošle godine) - prvi grad u svijetu koji je imao cjeloviti sustav proizvodnje, prijenosa i mjesne distribucije izmjenične struje u svijetu te prvi grad u svijetu koji je imao industriju koju je pokretala izmjenična struja.

Šibenik nije, kao što tvrdi Changer, prvi grad u svijetu koji je imao javnu električnu rasvjetu. Još gora je neistina da je Šibenik električnu javnu rasvjetu imao prije New Yorka, Pariza i Londona! 

Problem je u tome što je prvu električnu javnu rasvjetu (što je to moguće naći u relevantnoj i lako dostupnoj stručnoj i znanstvenoj literaturi) već 1876. godine imao američki grad Los Angelos , a Pariz ju je na aveniji de l'Opera i Place d'Etoile te oko Arc de Triomphe dobio17 godina prije Šibenik, 1878. godine.

Prve ulice ( Holbrown Viaduct i Thames Embankment), London je električnim sijalicama osvijetlio 1878. godine, a do 1881. godine (Šibenik je električnu javnu rasvjetu dobio 1895. godine) imao je više od 4000 uličnih električnih svjetiljki.

Prvi grad čije su ulice bile osvijetljene sijalicama sa žarnom niti bio je Newcastle i to već 1879. godine. Tom gradu službeno je priznata titula prvog grada u svijetu koji je bio potpuno osvijetljen električnom rasvjetom. Prije Šibenika modernu električnu javnu rasvjetu imao je Cleveland, 1879. (SAD), Kimberly,1882. (Južna Afrika), San Jose, 1884. (Kostarika) gdje je struju proizvodila hidroelektrana.

Prvi grad u kontinentalnoj Europi koji je električnu javnu rasvjetu uveo 12. studenoga 1884. godine bio je Timişoara u današnjoj Rumunjskoj. Koristio je 731 svjetiljku.

Sve te sijalice svijetlile su zahvaljujući istosmjernoj struji, no Šibenik nije ni prvi grad u svijetu kojeg je obasjavala svjetlost sijalica koje su trošile modernu izmjeničnu struju! Prva takva sijalica zasvijetlila je u Londonu 1880. godine u lici poznatoj pod imenom Electric Avenue (!).

Titulom "Prvog grada električnog svjetla" hvalio se i grad New South Wales koji je električnu javnu rasvjetu dobio 1888. godine (7 godina prije Šibenika), ali se osramoćen povukao suočen s povijesnim činjenicama.

Od prosvjetiteljskog Changera najmanje se očekuje da donoseći znanje i promjene utemeljene na znaju, ne koristi copy paste "znanost" i gradi svoj program, a samim tim svoj ugled i vjerodostojnost, na šokantnoj lakoći neznanja.

Na primjer mogao je Changer svoj program kojim želi pridonijeti širenju i napretku znanja kroz povijest i tehnologiju, graditi na povijesnoj činjenici da Šibenik, kada je riječ o primjeni Tesline izmjenične struje, ima u svijetu tehničkih znanosti status Manchestera druge industrijske revolucije, jer je bio prvi grad u svijetu u kojem je moderna struja, najvažniji energent suvremenog čovječanstva, pokretala tvornice tjestenine, leda, buhača, tkaonice…

Može li se to očekivati od manifestacije koja je prošle godine znamenitog Šibenčanina Fausta Vrančića „počastila“ titulom „dizajnera prvog padobrana“ zbog čega se Leonardo da Vinci koji je stotinjak godina prije Vrančića „dizajnirao“ padobran, zasigurno još vrti u grobu?
 

Iz kategorije: Vijesti