Datum objave: 03. Kolovoz 2018

Svi ste pozvani na svečano obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti 4. i 5 kolovoza u Knin

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, u ime Organizacijskog odbora uputilo je danas poziv građanima na svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, koje će se održati u subotu, 4. kolovoza i nedjelju, 5. kolovoza 2018., u Kninu.
Ono što mnogi građani s posebnim žarom čekaju je najavljena nogometna utakmica na kojoj je trebala sudjelovati aktualna srebrna hrvatska reprezentacija i igrati protiv vetarana HV –a. No to promijenjeno pa će umjesto njih sudjelovati Old star, ali također predvođeni Zlatkom Dalićem,a utakmica će početi u 18 sati.
U subotu, 4. kolovoza 2018. godine, od 13 do 21 sat, na pomoćnom igralištu NK Dinara Knin bit će izložen taktičko-tehnički zbor gdje će se moći razgledati naoružanje i vojna oprema Oružanih snaga RH.

U nedjelju, 5. kolovoza 2018. godine, svečani program 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja počinje budnicama grada Knina u izvedbi Orkestra OS RH u 6.30 sati. Taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH moći će se razgledati na gradskom stadionu NK Dinara od 8 do 21 sat.
Kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ u 8.05 sati visoki dužnosnici RH položit će vijence i zapaliti svijeće, nakon čega će se na trgu Dr. Ante Starčevića od 8.15 sati i prigodno obratiti. U 9.10 sati planiran je mimohod motocikla i starodobnih vojnih vozila.
Prigodni program na Kninskoj tvrđavi započet će u 9.30 sati čitanjem povjesnice te imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja. Zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika HV u grad Knin tijekom VRO Oluja nakon čega će se na Kninskoj tvrđavi uz intoniranje himne RH podići zastava Republike Hrvatske. Isto tako, iz šest topničkih oružja ispalit će se 23 počasna plotuna u spomen na 23. obljetnicu VRO Oluja.

 

Planiran je i atraktivni  zrakoplovni mimohod i prigodni letački program akro grupe „Krila Oluje“.
Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi, od 10.45 sati slijedi mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (povijesne postrojbe, zastave iz Domovinskog rata, ešalon hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga RH, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika) do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje će u 11.30 sati započeti sveta misa za Domovinu koju će predvoditi šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

 

Za građane i posjetitelje grada Knina od 12 do 15 sati bit će organizirana podjela graha.
Od 12.35 sati predviđen je doček sudionika ultra maratona Šibenik – Knin, a od 12.45 sati na Trgu Dr. Ante Starčevića pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvest će Vojno akrobatski ceremonijalni program.
 

Iz kategorije: Vijesti