Datum objave: 26. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN – Šibenik uveo balet kao novu vrstu zabave za goste hotela i restorana

Diana Ferić
Diana Ferić

Baletne predstave kao novu vrstu programa „za turiste, strance i domaći puk kao i gospodu težake“ uveo je na današnji dan 26. srpnja 1936. godine hotel „Krka“ u Šibeniku.

Ta inovacija je naišla na odobravanje posebno nakon što su baletne predstave uveli kavana „Astoria“ na Voćnom trgu i hotel „Kosovo“.

Baletne predstave bile su organizirane u sali hotela „Krka“, ali i u „vanjskoj vrtnoj restauraciji među stolovima prepunih razdraganih gostiju“. Nastupale su balerine iz Češke, odnosno češka baletna trupa „Bubla-balet“ iz Praga, poznata, priznata i uvažena u umjetničkim krugovima Europe između dva svjetska rata. Balerine su bile smještene u hotelu „Krka“, a pratio ih je šibenski „plesni jazz orkestar koji se vrlo dobro snalazio u biranoj klasičnoj glazbi jednako kao što su balerine izvrsno plesale tanko, swing i charleston“.

Konzervativni Šibenik nije bio uznemiren pojavom balerina i baletnih priredbi u „Krki“, „Astoriji“ i „Kosovu“ vjerojatno zato što se bila riječ o poznatom i serioznom baletnom ansamblu.

Zanimljivo je da su šibenski hoteli, restorani pa i neke gostionice u to vrijeme imali i večeri opernih arija te večeri „operetnih uspješnica“. Ipak, petkom i subotom navečer ili bolje rečeno sve do ranih jutarnjih sati ugostitelji su išli na sigurno pa su goste zabavljale pjevačice sevdalinki i strane damen - kapele koje su svirale tadašnje hitove.
 

Iz kategorije: Vijesti