Datum objave: 23. Srpanj 2018

Zahvaljujući Orguljaškoj školi slušat ćemo Stonese i Deep Purple na povijesnim orguljama

Diana Ferić
Diana Ferić

Orguljaška ljetna škola koju je prije 25 godina organizirao šibenski profesor glazbe i organolog Božidar Grga održat će se i ove godine,a polaznici će uz redoviti klasični program na orguljama izvesti pjesme Roling Stonesa i Deep Purpla i jazz, najavljemo je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su o programu uz Božidara grgu govorili Alfred Trojan i Tina Banovac, predsjednica Udruge Organum.
Ove godine će organizirati tri seminara i dvije radionice. Seminari su posvećeni glazbi renesanse i baroka, orguljaškoj glazbe 19. do 21. stoljeća te improvizacijama na orguljama.

Spremili su i velik broj koncerata koji će se održati na brojnim šibenskim orguljama, naravno, u suradnji klarinetistima, flautistima i pjevačima. Otvorenje će se održati u crkvi sv. Duha s početkom u 20,30 sati, a nastupit će šibenski umjetnici.

 

- Nastavljamo već 2. kolovoza u Gradskoj knjižnici kada će se održati predavanje na temu 'Ostaci orgulja Domenica Moscatellija iz katedrale u Hvaru i na temu prijedloga kriterija zaštite orgulja u Hrvatskoj. Nakon toga, 4. kolovoza u sv. Frani slijedi sakralni koncert sopranistice Vesne Coufal Jaić uz pratnju Pavla Mašića na orguljama - kazala je na konferenciji za novinare Tea Banovac.
Zahvaljujući Orguljaškoj školi i Božidaru Grgi orgulje u Šibeniku su očuvane i obnovljene i na njima se konstantno radi pa će se koncerti i radionice održati na orguljama Heferer i Nakić u sv. Frani, orguljama Jenko u katedrali, orguljama Župan u sv. Ivanu, orguljama Giacobbi u Novoj crkvi i orguljama Lupini u sv. Duhu.

 

Tajnik udruge, Božidar Grga istaknuo je kako je motivacija najvažnija, a Ljetnu školu su počeli u ratnim godinama jer su znali da će se orgulje očuvati samo ako se koriste.

 

- Ono što imamo u Šibeniku, jako smo zadovoljni, orgulje obnavljamo i to je jedini put kako bi se Ljeta škola i dalje održavala, a ove godine imamo 13 polaznika - kazao je Božidar Grga te dodao kako je do sada u obnovu orgulja u Šibeniku utrošeno između 3 i 4 milijuna kuna.
Orguljaška škola svojim je obrazovnim sadržajima namijenjena širokom krugu polaznika, kojima nudi priliku za detaljnije upoznavanje odabranog orguljaškog repertoara, razvoj vještina interpretacije i improvizacije na povijesnim i recentnim orguljama. Tako i Šibenčani mogu upoznati glazbeno bogatstvo grada.

 

Program se nastavlja 3. kolovoza kada je na rasporedu koncert u sv. Duhu, a počinje u 20 sati. Dan nakon, u isto vrijeme održat će se koncert u sv. Frani. Koncert polaznika seminara renesansa i barok održat će se 8. kolovoza s početkom u 20 sati u sv. Frani, dok će se koncert seminara recentne glazbe održati dan nakon, a za zadnji dio spremili su i hitove Rolling Stonesa Deep Purplea s naglaskom na jazz.
Zadnji dan će se održati okrugli stol za sve sudionike u glazbenoj školi u 10 sati uz osvrt na proteklu školu, piše ŠibenikIN.

 

Iz kategorije: Vijesti