Datum objave: 16. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN – Prosvjedi protiv vlasnika automobila koji voze na telefonski poziv

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski taksisti i legalni „motorni prijevoznici putnika, stranaca i turista iz Šibenika na Slapove Krke“ prosvjedovali su na današnji dan 16. srpnja 1935. godine protiv „privatnih vlasnika automobila koji na telefonski poziv voze turiste na Slapove Krke po nelojalno niskim cijenama“.

Pobuna šibenskih taksista protiv prakse koja je prije 83 godine bila svojevrsna preteča današnjeg Ubera, izbila je kada se doznalo da „uz nemoguće minimalnu tarifu turiste iz Šibenika na Slapove Krke svojim automobilima prevoze i neki ugledni šibenski liječnici pa i doktori prava zaposleni na sudu“.

Taksisti i koncesionari prijevoza turista motornim vozilima smatrali su da toj pojavi odmah treba stati na kraj zato što „nelojalna utakmica vlasnika automobila koji ne plaćaju nikakve naknade prijeti uništenjem posla prijevoza putnika, turista i stranaca kojeg obavljaju lojalni prijevoznici koji plaćaju takse i porez“.
Od općinske uprave zatraženo je da „ili taksistima i lojalnim prijevoznicima ukine tarife ili nelojalnim prijevoznicima uvede tarife kakve imaju oni kako bi se izjednačili u utakmici“.
Kako je problem riješen za sada se ne zna, ali je rješenje po svemu sudeći bilo uspješno jer iduće 1936. godine problem „Ubera“ u Šibeniku više nije spominjan.
 

Iz kategorije: Vijesti