Datum objave: 07. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Otvorena kuglana na Šubićevcu, prva suvremena šibenska kuglana

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan, 7. srpnja 1940. godine svečano je otvorna obnovljena i modernizirana kuglana Andrije Žuljana na Šubićevcu. Bila je to prva suvremena kuglana u Šibeniku iako je propisane dimenzije imala i kuglana Mate Grubišića Bile na Baldekinu koja je bila otvorena 1927. godine. U vijesti o otvaranju naglašeno je da je kuglana "uz Osvitovo igralište, u lijepoj borovoj šumici uz novu gostionu koja je opskrbljena dobrim jelom i pićem".

U toj je kuglani 2. kolovoza 1940. godine odigrana prva javna kuglačka utakmica u Šibeniku. Igrala je ekipa "Omladinca" iz Splita protiv desetorice najboljih šibenskih kuglača. Bili su to Jandro Belamarić, Vice Belamarić, Marijo Crnogaća, Stipe Dunkić, Branko Friganović, Ante Gojanović, Ante Grubišić, Miho Sikarić, Ivo Šarić i Ante Zjačić, Pobjedili su Šibenčani rezultatom 213 : 166.

Današnji kuglana na Šubićevcu izgrađena je 1955. godine, kada je Šibenik imao 9 kuglačkih klubova među kojima je bio i "Šubićevac", koji je 1950. godine postao državni prvak. Sadašnji izgled kuglana na Šubićevcu dobila je 5. svibnja 1990. godine. Čast prvog bacanja na svečanom otvaranju 5. svibnja 1990. pripala je Marku Šupi najboljem kuglaču "Šubićevca" i Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti