Datum objave: 04. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Oslobođen krivnje Šibenčanin sakupljač slika golih muškaraca

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin Ante B. nije izveden pred sud niti je predan psihijatrima nakon što su ga žandari priveli i pritvorili pod optužbom da "širi štetni nemoral kupovanjem, prikupljanjem i pokazivanjem istomišljenicima slika golih muškaraca".

Ante B. "nije izveden pred suca nego je oslobođen svake krivnje, a odbačen je i naum da ga se preda psihijatrima i stavi u ludnicu zbog opće ociene da je njegova stvar ako voli gledati gole muškarce na slikama kao što drugi vole imati slike golih žena pa ih se zbog toga ne zatvara i ne stavlja u ludnicu".

Slučaj kolekcionara erotskih fotografija nagih muškaraca nije u Šibeniku na današnji dan 4. srpnja 1936. godine bio neka osobito velika senzacija. Šibenski novinar Manfred Makale, jedan od začetnika žutog novinarstva u Hrvatskoj koji je rado objavljivao pikanterije svake vrste, jedva da se na to osvrnuo, a šibensku javnost, koliko je moguće doznati, ta tema jedva da je zanimala.

Erotske pa i pornografske slike, čini se, nisu u to doba bile neuobičajene jer su se mogle putem pošte legalno naručiti iz Mađarske, Njemačke i Francuske, a donosili su ih i mornari. Prije desetak godina u jednom šibenskom šufitu pronađena je prilično velika privatna zbirka erotskih fotografija među kojima je bilo i fotografija golih muškaraca koja je nastala tridesetih godina dvadesetog stoljeća koja pruža zanimljiv uvid u erotske afinitete i fantazije tadašnjih Šibenčana.

Zanimljivo je da je tih godina bilo negodovanja zbog pojave turistkinja koje su se gole kupale na Martinskoj pa su hladne reakcije na otkrivanje i uhićenje kolekcionara muške erotike tim zanimljivije.
 

Iz kategorije: Vijesti