Datum objave: 28. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Kuda će šibenska mladost nakon mature? U inozemstvo!

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski mladići nakon završetka školovanja ne vide svoju budućnost u Šibeniku i Hrvatskoj nego u inozemstvu, a djevojke, pa čak i izvrsne učenice svoje životne perspektive vide u udaji.

To je pokazala anketa čiji su rezultati objavljeni na današnji dan 28. lipnja 1935. godine. Stavovi mladića i djevojaka, prije svega gimnazijalaca koji su upravo maturirali, nikoga nisu iznenadili. Većina roditelja podržala je svoju djecu u namjeri da egzistenciju nađu izvan Šibenik i Hrvatske te posebno Kraljevine Jugoslavije, ali je upozorila na problem o kojem njihova djeca nisu razmišljala. Mnogi šibenski roditelji,kaže se u analizi ankete, nemaju sredstava ni za plaćanje putnih troškova svojoj djeci, a kamo li za nekoliko mjeseci boravka u Europi ili prekomorskim zemljama dok ne nađu posao.

Šibenska općinska uprava upozorila je na problem školovanja šibenske mladeži koji nije usklađen s potrebama poduzeća, obrtnika i državnih službi "pa se s jedne strane mladost nema gdje zaposliti, a s druge strane ima posla, ali nema dostatnog broja  prikladno školovanih".

Među najzanimljivijim rezultatima ankete provedene 1935. godine odgovori su na pitanja što mlade zanima?
Mladići su na prvo mjesto stavili nogomet, a djevojke modu. Mladići slabo čitaju knjige, a od štiva konzumiraju samo sportske stranice u novinama dok djevojke ipak vole knjige, ali najviše ljubavne romane i novinske priče o modi i slavnim osobama. Na pitanje što će raditi ovoga ljeta većina je odgovorila, ništa, a kao najvažniji problem istaknuto je pitanje kako otići na Jadriju na kupanje nakon poskupljenja putničkih karata.

Na pitanje što ih najviše zabrinjava mladi su Šibenčani kazali da je to "skoro planuće novog svjetskog rata", a djevojke "pretilost i gojaznost".

Bilo je još raznolikih odgovora, na veći broj pitanja, a sloge u odgovorima bilo je samo u ocjeni da je "maturalni ispit sasma promašen i apsolutno nepotreban" te da "maturalna svjedodžba ništa ne vrijedi pri zapošljavanju jer ionako zaposle samo oni koji imaju dobre veze, a ne oni koji imaju znanje i dobre ocjene".
 

Iz kategorije: Vijesti