Datum objave: 24. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenski mixed picles bolji od britanskog, američkog i indijskog

Diana Ferić
Diana Ferić

Prema tvrdnjama Britanaca, ljubitelja ukiseljenog povrća koje se smatra najboljom ljetnom salatom i nezaobilaznim dodatkom svakog ljetnog objeda zbog ugodnog mirisa, osvježavajućeg okusa i lijepih boja, šibenski mixed picles daleko je bolji od britanskog i američkog pa i izvornog indijskog.

Šibenski mixed picles dobio je ovu laskavu ocjenu na današnji dan 24. lipnja 1925. godine od britanskih turista koji su nakon Splita posjetili Šibenik i Slapove Krke. Izvrsna šibenska verzija mixed piclesa probudila je kod Britanaca i poslovni duh pa su se u šibenskoj općini raspitivali za mogućnosti pokretanja veće proizvodnje i izvoz u Veliku Britaniju.

U općini im nisu znali ništa reći osim da staklenke i zemljane posude s ukiseljenim miješanim povrćem nude šibenske težakinje na gradskoj tržnici i da ih kupuju uglavnom domaćice iz bogatijih kuća. Nitko od općinara Britancima nije znao reći u čemu je tajna posebnog okusa neodoljivog mirisa šibenskog mixed piclesa.

Kako od općinskih dužnosnika nisu mogli dobiti nikakvu informaciju, Britanci su sami krenuli u potragu za nekom od težakinja koje znaju kako se na šibenski način kiseli miješano povrće. Doznali su (na žalost ne zna se od koga) da se u Šibeniku za razliku od Velike Britanije, Amerike i Indije ne koristi ocat nego vinska kvasina i da pored uobičajenog povrća, kaula, kapulice, mrkve i paprike, zajedno s krastvcima koji prevladavaju Šibenčanke ukiseljavaju ljutiku i crne masline te da pored zrna crnog papra kao začin koriste svježi kopar i kapare.

Najveće iznenađenje bilo je otkriće da šibenske težakinje u svoj fantastični mixed pixles dodaju "iglom probušene zelene bajame" i da "šibenski mixed picles ne zrije u mraku hladnog podruma nego izložen jarkom suncu".

Britanski turisti kojima je u Šibeniku salata od ukiseljen krastavaca i miješanog povrća izazvala veći ushit i oduševljenje od katedrale i Slapova Krke, više se nikada nisu pojavili u Šibeniku, a šibenski mixed picles nestao je iz šibenske gastronomije bez traga. Ne znamo čak ni kako su Šibenčani nazivali to zanimljivo jelo, kako je ono dospjelo u Šibenik niti tko ga je unošenjem tipičnih dalmatinskih sastojaka pretvorio u originalnu deliciju.
 

Iz kategorije: Vijesti