Datum objave: 21. Lipanj 2018

Burić proziva medije da obmanjuju javnost o ne odavanju počasti Brešanu, a to radi on

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, kada je riječ o ne odavanju počasti pokojnom šibenskom velikanu, književniku i filozofu Ivi Brešanu niti za njegov rođendan vozi po svom i smatra da se ništa tragično nije dogodilo. Dapače, pitanje koje mu je u vezi s tim postavila vijećnica Iris Ukić Kotarac na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nije mu uopće bilo neugodno nego ga je, u svom prepoznatljivom stilu, nazvao najdražim vijećničkim pitanjem unazad pet godina njegovih mandata.

 

"Šibensko kazalište nije ničim obilježilo rođendan našeg Ive Brešana, a Zadrani su organizirali simpozij o njegovom djelu. Kazalište čujemo nema novca za urediti njegovu spomen sobu koja nam je obećana, a vi kažete da gradske ustanove funkcioniraju stabilno. Da Kazalište naplati ono što bi trebalo novaca bi bilo. Zanima me je li naplaćen najam za bivšu kazališnu kavanu za što se od 2013. godine duguje 193 000 kuna. Da je to naplaćeno imali bismo za uređenje te sobe. Zašto smo dozvolili to da se u Šibeniku ne njeguje uspomena na tog velikog književnika i umanjuje ponos nas Šibenčana na njega“, upitala je vijećnica Ukić Kotarac.

A gradonačelnik je pitanje sveo na uređenje spomen sobe iako su bili najavljene Brešanove večeri u Šibeniku, ali  ih nitko nije organizirao.

 

„Ovo mi je najdraže pitanje koje sam čuo u zadnjih pet godina. Riječ je o dezinformiranju javnosti koje provode neki lokalni mediji. Ne samo da je kazalište snažno obilježilo rođendan svog velikana postavljanjem na kazališne daske predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ koja je rađena u suradnji s Gavellom, nego sam se ja osobno nakon razgovora sa sinom Ive Brešana Vinkom , koji mi je i prijatelj, osobno založio da se taj projekt ostvari i on ide dalje“, kazao je gradonačelnik, a u toj je izjavi on dezinformirao javnost jer nitko nikad, niti jednom rečenicom nije spomenuo da se predstava „kako je počeo rat na mom otoku“ postavlja u HNK –u u povodu Brešanovog rođendana.

 

To je, na što ga je podsjetila i vijećnica Ukić Kotarac, bio dio redovnog programa HNK Šibenik. Podsjetila ga je i da je Vinko Brešan nedavno, u jednom intervju kazao kako je gradska vlast obećala urediti spomen sobi Ive Brešana, a da se sada izvlače da nema novca kao i da je vijećnik HDZ –a i glumac Jakov Bilić u javnosti negodovao zbog zanemarivanja obilježavanja Brešanovog rođendana.

 


 

TO što su Zadrani obilježili njegov rođendan održavanjem Brešanovih dana kaže da je obveza zadarskog sveučilišta koje ima katedru za književnost i da možemo biti ponosni što su ga prikazali kao nacionalnu veličinu. Zanemario je činjenicu da su sudionici tog simpozija htjeli doći u Šibenik odati počast Ivi Brešanu, ali da ni sa kim u šibenskom kazalištu nisu mogli uspostaviti kontakt.

 

Gradonačelnik je i to prečuo pa je nastavio već poznatu priču o tomu kako je Vinko Brešan njemu osobno došao ponuditi Brešanove knjige, rukopise i predmete kao dar Šibeniku, predlažući da se uredi njegov kutak u Gradskoj knjižnici, ali Grad je odlučio da to bude u bivšoj kazališnoj kavani u kojoj će biti uređen i svojevrsni multimedijalni centar.

 

"Riječ je o zahtjevnom projektu i proceduru javnog natječaja. Novac za to nije predviđen proračunom i zato spomen soba još nije uređena, ali od tog projekta se nije odustalo i novac će biti osiguran“, obećao je gradonačelnik Burić, a Iris Ukić Kotarac mu je kazala da olako daje obećanja koja ne ispunjava.

 

Iz kategorije: Vijesti