Datum objave: 12. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik prvi puta u svojoj povijesti postao gradom u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik, najstariji samorodni hrvatski grad na istočnoj obali Jadranskog mora, na današnji dan 12. lipnja 1921. godine prvi je puta postao gradom u, još uvijek ne slobodnoj i samostalnoj, ali ujedinjenoj i cjelovitoj Hrvatskoj.

Toga dana iz Šibenika je otišla talijanska vojska pod čijom je okupacijom vio od završetka Prvog svjetskog rata. Kraljevina Italija je naime odmah nakon primirja, koje je 3. studenog 1918. sklopila s tada još postojećom Austro-Ugarskom. Nastupajući kao saveznička vojska Antante, Talijani su do sredine studenog okupirala je čitavu Istru, a do kraja studenog i Dalmaciju u znatno većem opsegu od onoga koji joj je bio obećan tajnim Londonskim ugovorom.

Usporedo s talijanskom okupacijom Istre i Dalmacije, vojska Srbije zauzimala je dijelove Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, područja koja su se poklapala s idejom Velike Srbije. Srbijanski je državni vrh tada računao da će, ako ne dođe do dogovora o pripajanju cijele Države Slovenaca, Hrvata i Srba Kraljevini Srbiji, teritorij sjeverno od Save i Dunava i zapadno od Drine ostati u sastavu Srbije.
Šibenčani su oslobođenje svoga grada proslavili 13. svibnja pod parolom "Napokon".

Ta riječ bila je napisana na golemom slavoluku na Poljani zato što ju je "izrekao svaki Šibenčanin kad se pročula vijest, da Talijani imaju ostaviti taj stari hrvatski grad i da će on nakon stoljeća i stoljeća tuđe vladavine, veneacijanske, francuske, ugarske, austrijske i talijanske, konačno doći pod vlast naroda, koji u njemu živi".
 

Iz kategorije: Vijesti