Datum objave: 10. Lipanj 2018

Žensko poduzetništvo:Krenula besplatna predavanja po cijeloj Hrvatskoj "Što žene žele"

Diana Ferić
Diana Ferić

Virtualni ženski poduzetnički centar započeo je s besplatnim predavanjima i druženjima pod nazivom "Što žele žene?“ po cijeloj Hrvatskoj radi jačanja suradnje među ženama, kao i međusobnog uvažavanja te kako bi se „rasvijetlio“ današnji položaj žene u hrvatskom društvu i utvrdili načini za smanjenje ili još bolje dokidanje diskriminacij i sve to uz učinkovitu suradnju s muškarcima.

Prvo besplatno predavanje i druženje održano je u Zagrebu, u nazočnosti više od sedamdeset žena od 17 do 74 godine. Nakon glavnog hrvatskog grada, besplatna predavanja i druženje pod nazivom "Što žele žene?" kreću po cijeloj državi - od Iloka do Cavtata.

 

 

Predavački sadržaj koji se mogao čuti u Zagrebu, a koji je sponzorirala u cijelosti tvrtka za proizvodnju i distribuciju menstrualnih uložaka Gentle day d.o.o. poduzetnice Dine Vukičević iz Vukovara, donio je cijeli niz korisnih sadržaja, vježbi te praktičnih primjera kako žene mogu unaprijediti položaj u društvu, obitelji, među prijateljima, na poslu, kod drugih žena, a s druge strane očuvati i izgraditi integritet sukladno vremenu i okružju u kojem živimo.

Predavanje je održala direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić, futurologinja po struci, hvatajući se u koštac s temeljnim problemima ženske zapostavljenosti u mnogim sferama moći, odlučivanja, napredovanja u karijeri, izgradnji kvalitetnih privatnih i poslovnih odnosa koji često predstavljaju kamen spoticanja u ostvarivanju ciljeva.

- Kroz prvo održano besplatno predavanje u Zagrebu, ali i druženje nakon njega na temu "Što žele žene?", želja nam je diljem Hrvatske povezati te potaknuti žene da se sa što manje straha i neizvjesnosti, a što više informacija, te pozitivne perspektive otisnu prema izgradnji vlastitog integriteta, snažnije i aktivnije sebe koja ne dopušta okovima svakodnevlja koji marginaliziraju ženu da bude nezadovoljna i zaustavljena u svojim namjerama. Te prije svega da žene ne dopuste da budu diskriminirane, a što se još uvijek osjeti uvelike u svim sferama hrvatskog društva. Jer bolji položaj žena neće nama nitko pokloniti, za njega se moramo izboriti - poručila je futurologinja Sanela Dropulić nakon održanog predavanja u Zagrebu, nakon kojega kreću druženja u Rijeci, Puli, Splitu, Novoj Gradiški, Karlovcu, Dubrovniku, Vukovaru, Osijeku, Čakovcu, Varaždinu te još mnogim gradovima Hrvatske.

 

 

Nazočnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, ističući da svaka od nas mora krenuti sama od sebe, zapitati se što možemo napraviti za naš bolji položaj, te uložiti eneregiju i trud da se nešto od toga i napravi.


Osim predavačkog sadržaja, druženja i međusobne potpore, okupljanje žena uljepšala je svojom glazbom Tajana Vukelić Peić, akademska harfistica, umjetnička ravnateljica i organizatorica Zagrebačkog harfističkog festivala, međunarodnog harfističkog festivala koji se u Hrvatskoj održava svake godine od 2013.

 

Žene nikada kao danas nisu bile obrazovanije, financijski neovisnije, poduzetnije, angažiranije i spremnije na odricanja da bi uživale društveno priznanje koje im s pravom pripada. No, ženina sreća je i dalje upitna, jer unatoč svemu što žena radi – (pre)često izostaje istinsko priznanje njezinog društvenog obola, značaja, uloge... Razlog – iako smo „debelo“ u 21. stoljeću, tradicijski okovi hrvatskog društva ženu guraju i dva stoljeća natrag, ne uvažavajući nerijetko niti njezine temeljne ljudske vrijednosti. Umjesto da žena postane perjanica u mnogim društvenim aspektima, ona se često marginalizira i osporava do neprepoznatljivosti.


Besplatna predavanja i druženja diljem Hrvatske pod nazivom "Što žene žele?" u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr, bit će pozitivan pomak i konkretan primjer da se takvo stanje čim prije i čim kvalitetnije promijeni na bolje.

 

Iz kategorije: Vijesti